никулец 6 најдобри алатки за вештачка интелигенција за аналитичари на податоци (мај 2024 година) - Unite.AI
Поврзете се со нас

Најдоброто од

6 најдобри алатки за вештачка интелигенција за аналитичари на податоци (мај 2024 година)

Ажурирани on

Unite.AI е посветена на ригорозни уредувачки стандарди. Може да добиеме компензација кога ќе кликнете на линковите до производите што ги прегледуваме. Ве молиме погледнете го нашиот придружно откривање.

Анализата на податоците сега е една од основните функции во секоја организација управувана од податоци. Тоа им овозможува на компаниите да ги претворат необработените податоци во корисни сознанија кои можат да поттикнат подобри процеси на донесување одлуки. Најдобриот дел за анализата на податоци е тоа што на пазарот има многу алатки и за професионалци и за оние со ограничено искуство во областа. Овие алатки ви помагаат да ги визуелизирате, анализирате и следите податоците за да можете да извлечете увид потребни за да ги постигнете вашите деловни цели. 

ВИ во Analytics

ВИ е движечката сила зад секоја ефективна стратегија за анализа на податоци. Тоа е моќен, ефикасен и пристапен начин за обработка на податоците. 

Вештачката интелигенција испитува огромно количество податоци за да најде трендови и обрасци што може да се користат за да се извлечат увиди за подобрување на деловните процеси. Вештачката интелигенција, исто така, помага да се насочи анализата на податоците со вложување на сите податоци во едно решение, овозможувајќи им на корисниците да имаат целосен преглед на податоците. Кога вештачката интелигенција и податоците се комбинираат за предвидлива вештачка интелигенција, корисниците можат да развијат прогнози и да анализираат одредени сценарија за да ги утврдат шансите за успех. 

Алатките за анализа на податоци напојувани со вештачка интелигенција се клучни за секоја организација која сака да успее во овој свет управуван од податоци.

Еве еден поглед на 5-те најдобри алатки за вештачка интелигенција за аналитичарите на податоци: 

1. Јулиус А.И

Јулиус: Вашиот аналитичар на податоци за вештачка интелигенција

Julius AI е интелигентна алатка за аналитичар на податоци која интерпретира, анализира и визуелизира сложени податоци на интуитивен, лесен начин. Неговата моќ лежи во неговата способност да ја направи анализата на податоците достапна и активна, дури и за оние кои не се научници за податоци или статистичари.

Тие поддржуваат кој било формат на датотека со податоци, вклучувајќи, но не ограничувајќи се на Табеларни пресметки (.xls, .xlsx, .xlsm, .xlsb, .csv), Google Sheets и бази на податоци Postgres.

Откако ќе го поврзете изворот на податоци, можете да го анализирате со природен јазик на страницата Chat - обидете се да побарате увид или да го насочите Јулиус да создаде визуелизација.

Оваа алатка е најдобра за лесни за употреба и едноставни проекти.

Еве некои од предностите на Tableau: 

 • Врска до извор директно во интерфејсот за разговор.
 • Анализирајте табели со повеќе јазичиња.
 •  Строга контрола на пристап, бидејќи секој корисник има пристап само до сопствените податоци.
 • Лесен за употреба.

Прочитајте ја нашата Преглед на Јулиус АИ или посетете Јулиус А.И.

2. Microsoft Power BI

Што е Power BI?

Друга врвна алатка за ВИ за анализа на податоци е Microsoft Power BI, која е многу корисна платформа за деловна интелигенција која им овозможува на корисниците да ги сортираат своите податоци и да ги визуелизираат за увид. Платформата им овозможува на корисниците да увезуваат податоци од речиси секој извор и тие можат веднаш да почнат да градат извештаи и контролни табли. 

Microsoft Power BI, исто така, им овозможува на корисниците да градат модели за машинско учење и да користат други функции напојувани со вештачка интелигенција за анализа на податоците. Поддржува повеќекратни интеграции, како што е оригинална интеграција на Excel и интеграција со Azure Machine Learning. Ако претпријатието веќе користи микрософт алатки, Power BI може лесно да се имплементира за известување податоци, визуелизација на податоци и за градење контролни табли. 

Еве некои од предностите на Microsoft Power BI: 

 • Беспрекорно се интегрира со постоечките апликации.
 • Создава персонализирани контролни табли. 
 • Помага да се објавуваат безбедни извештаи.
 • Нема ограничувања во меморијата и брзината. 

3. Полимер

Брз вовед во полимер

Друга одлична опција за аналитичарите на податоци е Polymer, која е робусна алатка за вештачка интелигенција која нуди моќна вештачка интелигенција за трансформирање на податоците во рационализирана, флексибилна и моќна база на податоци. Слично на другите одлични алатки за вештачка интелигенција, еден од најдобрите аспекти на Polymer е тоа што не бара никакво кодирање. 

Алатката се потпира на вештачката интелигенција за да ги анализира податоците и да го подобри нивното разбирање на корисниците. Полимерот го постигнува сето ова без долг процес на вградување. Сè што треба да направи корисникот е да ја постави својата табела на платформата за веднаш да ја трансформира во рационализирана база на податоци што потоа може да се истражи за увид. 

Полимер се гордее со тоа што е единствената алатка што ги прави табелите на корисникот „инстантно да се пребаруваат, интелигентни и интерактивни“. Алатката ја користат широк спектар на професионалци, вклучувајќи аналитичари на податоци, дигитални маркетери, креатори на содржини и многу повеќе. 

Еве некои од предностите на полимерот: 

 • Робусна алатка за вештачка интелигенција која ги трансформира податоците во база на податоци. 
 • Не бара никакво кодирање.
 • Ги анализира податоците и го подобрува разбирањето на корисниците. 
 • Ги прави табелите да се пребаруваат и да бидат интерактивни. 

4. Акио

Класификација на текст со машинско учење | Акио

При крајот на нашата листа на 5 најдобри алатки за вештачка интелигенција за аналитичари на податоци е Akkio, која е алатка за деловна анализа и прогнозирање за корисниците да ги анализираат своите податоци и да предвидат потенцијални исходи. Алатката е наменета за почетници и е идеална за корисници кои сакаат да започнат со своите податоци. 

Алатката за вештачка интелигенција им овозможува на корисниците да ја подигнат својата база на податоци и да ја изберат променливата што сакаат да ја предвидат, што му помага на Akkio да изгради невронска мрежа околу таа променлива. Тој е многу корисен за предвидлива анализа, маркетинг и продажба. Како и многу други врвни алатки на оваа листа, Akkio не бара претходно искуство со кодирање. 

Akkio користи 80 проценти од поставените податоци како податоци за обука, а другите 20 проценти се користат како податоци за валидација. Наместо да предвидува резултати, алатката за вештачка интелигенција нуди рејтинг на точност за моделите и извлекува лажни позитиви. 

Еве некои од предностите на Akkio: 

 • Платформа за машинско учење без код.
 • Одлично за почетници кои сакаат да започнат со податоци.
 • Изградете невронска мрежа околу избраните променливи.
 • Оцена на точност за моделите.

5. MonkeyLearn

Бесплатна алатка за Word Cloud напојувана со вештачка интелигенција – MonkeyLearn

Затворањето на нашата листа од 5 најдобри алатки за ВИ за аналитика на податоци е MonkeyLearn, која е уште една платформа без кодирање која користи карактеристики за анализа на податоци со вештачка интелигенција за да им помогне на корисниците да ги визуелизираат и преуредат своите податоци. 

MonkeyLearn вклучува повеќе алатки за анализа на текст напојувани со вештачка интелигенција кои веднаш ги анализираат и визуелизираат податоците за потребите на корисникот. Може да се користи и за поставување класификатори на текст и извлекувачи на текст, кои помагаат автоматски да се подредат податоците според тема или намера, како и да се извлечат карактеристики на производот или кориснички податоци. 

Со своето потпирање на машинското учење за автоматизирање на работните текови и анализа на текстот, MonkeyLearn може да заштеди часови на рачна обработка на податоци. Една од карактеристиките што најмногу им се допаѓа на неговите корисници е способноста на MonkeyLearn автоматски да ги влече податоците од билетите кога тие влегуваат. Ги класифицира податоците преку клучни зборови и анализа на текстот од високата класа, и нагласува одреден текст и го категоризира за лесно сортирање и обработка. 

Еве некои од предностите на MonkeyLearn: 

 • Класифицира текст во етикети на едноставен начин.
 • Го олеснува чистењето, организирањето и визуелизирањето на повратните информации. 
 • Не е потребно кодирање. 
 • Заштедува часови со автоматизирање на работните текови и анализа на текст. 

6. маса

Друга врвна алатка е Tableau, која е платформа за аналитика и визуелизација на податоци која им овозможува на корисниците да комуницираат со нивните податоци. Една од најпродаваните точки на Tableau е тоа што не бара никакво знаење за кодирање. Со Tableau, корисниците можат да креираат извештаи и да ги споделуваат преку десктоп и мобилни платформи. 

Алатката за анализа на податоци поддржува визуелизација и аналитика на податоци за создавање извештаи што може да се споделат во прелистувач или да се вградат во апликација. Сето ова може да се случи додека Tableau се работи или на облак или во просториите. 

Јазикот за пребарување на кој работи платформата Tableau се нарекува VizQL, кој ги преведува контролната табла со влечење и спуштање и компонентите за визуелизација во задни прашања. Исто така, бара мала потреба за оптимизација на перформансите на крајниот корисник. 

Еве некои од предностите на Tableau: 

 • Поддржува сложени пресметки, мешање податоци и табла. 
 • Брзо креирајте интерактивни визуелизации. 
 • Леснотија на спроведување
 • Се справува со големи количини на податоци. 

Алекс Мекфарланд е новинар и писател за вештачка интелигенција кој ги истражува најновите случувања во вештачката интелигенција. Соработувал со бројни стартапи и публикации за вештачка интелигенција ширум светот.