никулец 7 „Најдобри“ сертификати за облак (мај 2024 година)
Поврзете се со нас

Сертификати

7 „Најдобри“ сертификати за облак (мај 2024 година)

Ажурирани on

Unite.AI е посветена на ригорозни уредувачки стандарди. Може да добиеме компензација кога ќе кликнете на линковите до производите што ги прегледуваме. Ве молиме погледнете го нашиот придружно откривање.

Cloud computing е една од најважните области на ИТ интерес и инвестиции во последните неколку години. Таа стана интегрирана во голем дел од нашите животи, а организациите ширум светот се потпираат на него. Компаниите како Amazon Web Services, Google и Microsoft нудат врвни производи поврзани со облакот.

Со заработка на еден од врвните сертификати за облак, ИТ професионалците можат да се подготват да станат лидери во областа.

Еве еден поглед на 7-те најдобри достапни сертификати за облак:

1. Cloud Architecture со професионален сертификат на Google Cloud (Coursera)

Еден од врвните сертификати на пазарот, сертификатот Google Cloud Professional Cloud Architect ги обезбедува вештините потребни за кариера во архитектурата на облакот. Преку курсот, ќе се доближите до добивање на сертификатот Google Cloud Professional Cloud Architect. 

Еве некои од главните аспекти на оваа сертификација:

 • Распоредете елементи на решение како мрежи, системи и услуги за апликации
 • Искуство од реалниот свет и практични проекти на Qwiklabs
 • Пристапете кон теми како што се производите на Google Cloud Platform
 • Среден курс
 • Времетраење: 3 месеци, 6 часа/недела

2. Вовед во Cloud Computing (Coursera)

Понуден од IBM, овој курс ги опфаќа основните концепти на cloud computing. Ќе развиете разбирање за cloud computing од деловна перспектива. Тоа е добро заокружен курс кој опфаќа клучни дефиниции, историја на облак компјутери и деловни намени. 

Еве некои од главните аспекти на оваа сертификација: 

 • Е дел од мулти-програма 
 • Развијте фундаментално разбирање за cloud computing
 • Облак услуга (IaaS, Saas, Paas), модели на распоредување (јавни, приватни, хибридни) и инфраструктура
 • Покријте ги новите трендови во облак, како што се Hybrid Multicloud, Microservices, Serverless, Cloud Native и DevOps
 • Курс за почетници
 • Времетраење: 12 часа

3. Магистерска програма на Cloud Architect (Едурека)

Оваа обемна програма се состои од 11 курсеви и 200+ часови интерактивно учење. Опфаќа дизајнирање, планирање и скалирање на имплементација на облак, како и обука за Python, Cloud Computing, AWS Architectural Principles, Migrating Applications on Cloud и DevOps. 

Еве некои од главните аспекти на оваа сертификација:

 • Наставната програма развиена преку анализа на 5000+ описи на работни места
 • Програма од 11 курсеви
 • Capstone проект
 • Python, Cloud Computing, AWS Architectural Principles и DevOps обука
 • Дизајнирајте, планирајте и размерете ја имплементацијата на облакот

Код за попуст до 35% попуст: EDUUNITAI 

4. Обука за сертификација на Google Cloud – Cloud Architect (Edureka)

Овој сертификат е развиен од експерти од индустријата и ви помага да се подготвите за Професионален Cloud Architect – испит за сертификација на Google Cloud. Ги опфаќа основните концепти на Google Cloud преку практични демонстрации. 

Еве некои од главните аспекти на овој курс: 

 • Насочено кон професионален Cloud Architect – испит за сертификација на Google Cloud
 • Курс во живо со инструктори 
 • Практични проекти
 • Теми: GCP инфраструктура, пресметани ресурси, мрежни услуги, складирање и понуда на бази на податоци, услуги за големи податоци и вештачка интелигенција и основите на проектот GCP

Код за попуст до 35% попуст: EDUUNITAI 

5. Обука за сертификација за развој на AWS

Овој курс има за цел да ве подготви за AWS Certified Developer – Associate Exam. Ќе работите со AWS услуги и ќе развивате апликации базирани на SaaS. Некои од другите клучни концепти што ќе ги имплементирате ги вклучуваат основните облак, модели, висока достапност, автоматско скалирање и балансирање на оптоварување. 

Еве еден поглед на некои од главните аспекти на оваа сертификација: 

 • Ви помага да го положите AWS Certified Developer – Associate Exam
 • Master AWS услуги
 • Развијте апликации базирани на SaaS
 • Спроведување на основни концепти како што се најважните облак
 • AWS Основи, AWS конзола и употреба, мониторинг и метрика, висока достапност и други теми
 • Времетраење: 6 недели

Код за попуст до 35% попуст: EDUUNITAI 

6. SRE и DevOps Engineer со професионален сертификат на Google Cloud (Coursera)

Овој курс ви помага да ги развиете клучните вештини потребни за испитот за сертификација на Google Cloud Professional Cloud DevOps Engineer. Курсот ќе ги покаже потребните техники за следење, решавање проблеми и подобрување на перформансите на инфраструктурата и апликациите во Google Cloud.

Еве еден поглед на главните аспекти на оваа сертификација: 

 • Насочено кон сертификација за професионални Cloud DevOps Engineer
 • Развијте вештини во Google Compute Engine, Google App Engine (GAE), Google Cloud Platform, Cloud Computing и повеќе
 • Ве подготвува за улога на инженер за податоци
 • Практични лаборатории со платформата Qwiklabs
 • Почетен курс
 • Времетраење: 3 месеци, 5 часа/недела

7. Специјализација на AWS Fundamentals (Coursera)

Нашиот последен курс на списокот со најдобри сертификати за облак е специјализацијата на AWS Fundamentals. Специјализираниот курс е наменет за ИТ професионалци кои сакаат да станат умешни во веб-услугите на Амазон. Ги опфаќа основните AWS услуги, безбедносните концепти AWS, стратегиите за миграција и како да се градат апликации без сервер со AWS. 

Еве еден поглед на главните аспекти на оваа сертификација:

 • Основни концепти на AWS како региони, зони на достапност и виртуелни приватни облаци (VPC)
 • Основни и основни безбедносни концепти
 • Вештини во Cloud Computing Security, AWS Cloud, Cloud Storage, Cloud Networking, Cloud Computing и повеќе
 • Четири меѓусебно поврзани курсеви
 • Ниво на почетници
 • Времетраење: 5 месеци, 2 часа/недела

Алекс Мекфарланд е новинар и писател за вештачка интелигенција кој ги истражува најновите случувања во вештачката интелигенција. Соработувал со бројни стартапи и публикации за вештачка интелигенција ширум светот.