никулец 7 „Најдобри“ сертификати за наука за податоци (мај 2024 година)
Поврзете се со нас

Сертификати

7 „Најдобри“ сертификати за наука за податоци (мај 2024 година)

Ажурирани on

Unite.AI е посветена на ригорозни уредувачки стандарди. Може да добиеме компензација кога ќе кликнете на линковите до производите што ги прегледуваме. Ве молиме погледнете го нашиот придружно откривање.

Науката за податоци станува сè поклучна како што се нурнуваме подлабоко во светот на вештачката интелигенција и технологијата, што значи дека расте и потребата за вешти научници за податоци. Таа е една од врвните кариери во моментов поради нашата голема потпирање на податоци за практично сè. Науката за податоци е сложено поле, така што сертификацијата може да ви помогне да се истакнете.

Еве еден поглед на врвните сертификати за големи податоци и наука за податоци:

1. DataCamp професионални сертификати 

За разлика од другите сертификати што ги препорачуваме, DataCamp е единствената програма која се фокусира на доживотното учење. Изберете од преку 340 интерактивни курсеви и над 90 проекти од реалниот живот. Всушност, над 350,000 студенти и над 1,600 компании користеле DataCamp.

DataCamp користи сосема поинаква методологија од повеќето онлајн курсеви.

1. Проценете ги вашите вештини и следете го напредокот
2. Учете со завршување на интерактивни онлајн курсеви
3. Вежбајте со брзи секојдневни предизвици
4. Применете го она што сте го научиле за да ги решите реалните проблеми.

Оваа програма нуди извонредно учење и го има следново:

 • Интерактивни вежби
 • Кратки видеа
 • Сесии за кодирање во живо
 • Сертификати за различни патеки во кариерата
 • Сите нивоа на вештини
 • За да се заврши патеката за кариера на аналитичарот на податоци (со R или Python) потребни се приближно околу 60 часа.
 • За да се заврши патеката за кариера на Data Scientist (со R или Python) потребни се приближно 90-100 часа.

2. Професионален сертификат IBM Data Science 

Овој професионален сертификат од IBM е наменет за оние кои се заинтересирани за кариера во науката за податоци или машинско учење, бидејќи ќе помогне да се развијат потребните вештини и искуство. Отворен е за секого, без претходно искуство во компјутерски науки или јазично програмирање. Има вкупно 9 онлајн курсеви, кои опфаќаат работи како алатки и библиотеки со отворен код, Python, бази на податоци, SQL, визуелизација на податоци, анализа на податоци, статистичка анализа, предвидливо моделирање и алгоритми за машинско учење.

Еве некои од главните аспекти на оваа сертификација:

 • Практична пракса во IBM Cloud
 • Реални алатки за наука за податоци и збирки на податоци од реалниот свет
 • Дигитална значка од IBM
 • Ниво на почетници
 • Времетраење: 10 месеци, 5 часа/недела

3. Курс за сертификација на науката за податоци користејќи Р

Овој професионален сертификат со самото темпо ви помага да ги развиете вештините потребни за справување со предизвиците за анализа на податоци од реалниот свет. Овој курс опфаќа концептуално разбирање на К-средствата за групирање, дрва за одлучување, случајна шума и наивни

Еве некои од главните аспекти на оваа сертификација:

 • Студии на случај: учење без надзор, мотори за препораки, длабоко учење и многу повеќе.
 • R софтверска околина
 • Во живо онлајн часови
 • Стручна инструкција
 • Времетраење: 5 недели

Код за попуст до 35% попуст: EDUUNITAI 

4. Обука за сертификација на Python за наука за податоци

Оваа врвна сертификација е наменета за оние кои сакаат да изградат и распоредуваат решенија од крај до крај со машинско учење и напредна аналитика. Вклучува учење на концепти за наука за податоци од нула и ги опфаќа основите пред да се префрли на понапредни теми. Некои од главните теми вклучуваат анализа на податоци, длабоки увиди, подготовка на податоци, визуелна анализа и машинско учење.

Еве еден поглед на некои од главните аспекти на оваа сертификација:

 • Различни апликации каде што се користи Python
 • Дискутирајте за Python скрипти на UNIX/Windows
 • Вредности, типови, променливи
 • Операнди и изрази
 • Стручна инструкција
 • Во живо онлајн часови
 • Времетраење: 7 недели

Код за попуст до 35% попуст: EDUUNITAI 

5. Специјализација за деловна аналитика 

Оваа сертификација развиена со Вартон школата на Универзитетот во Пенсилванија е основен вовед во аналитиката на големи податоци. Специфично е насочено кон деловните професии како маркетинг, човечки ресурси, операции и финансии. Тоа е курс за почетници кој не бара претходно искуство во аналитика.

Еве ги главните аспекти на оваа сертификација:

 • Курс од 5 дела: Анализа на клиенти, Анализа на луѓе, Анализа на сметководство, Анализа на операции и Бизнис Анализа Capstone
 • Стратешки одлуки базирани на податоци
 • Користење на збирки на податоци од реалниот свет за деловна стратегија
 • Ниво на почетници
 • Флексибилен распоред
 • Времетраење: 6 месеци, 3 часа/недела 

6. Напредна специјализација за деловна аналитика

Оваа сертификација понудена од Универзитетот во Колорадо Болдер обединува академски професионалци и искусни практичари. Се фокусира на аналитика на податоци од реалниот свет што може да помогне во растот на бизнисите, да го зголеми профитот и да создаде максимална вредност за акционерите. Ќе стекнете вештини за извлекување и манипулирање со податоци со користење на SQL код, извршување статистички методи за описна, предвидлива и прописна анализа и толкување и презентирање на аналитички резултати.

Еве ги главните аспекти на оваа сертификација:

 • Концептуални модели на бизнис и едноставни модели на бази на податоци
 • Развијте модели за донесување одлуки
 • Основен Excel и софтверска алатка Платформа за аналитички решенија (ASP)
 • Средно ниво
 • Времетраење: 5 месеци, 3 часа/недела

Бидејќи сè во нашиот свет брзо се потпира на податоци, и бидејќи вештачката интелигенција станува клучна во многу сектори, вештините за наука за податоци се од витално значење. Исто така, важно е да се признае дека овие вештини не се ограничени само на оние кои се занимаваат со кариера на научник за податоци. Тие се исто толку важни за другите вработени во една организација, бидејќи променливата работна средина бара сите барем да размислуваат како научник за податоци. Со пополнување на една или повеќе од овие сертификати, ќе бидете ценети како еден од тие поединци.

7. Програмирање R: Напредна аналитика во R за наука за податоци

Овој сертификат го нуди Udemy и е постојано еден од курсевите со највисок рејтинг на оваа платформа. Однесете ги вашите вештини за студио за истражување и развој на следното ниво. Анализа на податоци, наука за податоци, статистичка анализа во бизнисот, GGPlot2. Овој курс е дизајниран да ве подготви за реалниот свет и го нуди следново:

 • Како да се подготват податоци за анализа во Р
 • Како да се изврши методот на средна импутација во Р
 • Како да работите со датум-време во Р
 • Што се списоци и како да ги користите
 • Што е семејството на функции Примени
 • Како да користите apply(), lapply() и sapply() наместо јамки
 • Како да ги вгнездите сопствените функции во функциите од типот на апликација
 • Како да се вгнездуваат функциите application(), lapply() и sapply() една во друга
 • Почетно или средно ниво
 • Времетраење: 6 часа

Алекс Мекфарланд е новинар и писател за вештачка интелигенција кој ги истражува најновите случувања во вештачката интелигенција. Соработувал со бројни стартапи и публикации за вештачка интелигенција ширум светот.