никулец 10 најдобри алатки за чистење податоци (мај 2024) - Unite.AI
Поврзете се со нас

Најдоброто од

10 најдобри алатки за чистење податоци (мај 2024)

Ажурирани on

Несомнено е дека податоците се денешно злато. Нема повреден ресурс. Со тоа, организациите не можат да ги користат само сите податоци. Валканите податоци можат да ја уништат аналитиката на бизнисот, а скоро секоја организација мораше да се справи со одредено ниво на несигурни бројки. Овие лоши податоци може да доведат до лоши сознанија и може да предизвикаат неконзистентни проценки што доведуваат до неуспех, зголемени оперативни трошоци и незадоволство на клиентите.

Порастот на достапните податоци, исто така, предизвика пораст на алатките за чистење податоци, кои користат вештачка интелигенција (ВИ) за да заштедат на организациите огромни количини на време и ресурси. Чистењето на податоците е последниот процес на внесување податоци и се врти околу специфични правила. 

Но, што точно е чистење на податоци?

Како функционира чистењето на податоците?

Може да има многу грешки во податоците што доаѓаат од работи како што се лош внес на податоци, извор на податоци, несовпаѓање на изворот и дестинацијата и невалидна пресметка. Кога тоа ќе се случи, податоците мора да се исчистат, или со други зборови, мора да претрпат бришење на погрешни, оштетени, дупликати или нецелосни информации од базата на податоци. 

Со чистење на лоши податоци, организациите можат да ги елиминираат резултатите со слаб квалитет. Затоа е од клучно значење да се изврши чистење на податоците пред моделирање и анализа. Исто така, може да гарантира дека ги имате само најновите датотеки и важни документи или дека немате премногу лични информации што може да претставуваат безбедносен ризик. 

Со оглед на многуте причини за чистење на податоците, важно е да изберете една од најдобрите достапни алатки на пазарот. 

Еве ги 10-те најдобри алатки за чистење податоци: 

1. Отвори Рафинирај

На врвот на нашата листа е OpenRefine, која е многу популарна алатка за податоци со отворен код. Алатката за чистење податоци и помага на вашата организација да ги конвертира податоците помеѓу различни формати додека ја одржува својата структура. Со тоа што ќе ви дозволите да ги трансформирате податоците, можете лесно да работите со збирки на големи податоци за да одговарате, чистите и истражувате податоци. Исто така, ви овозможува да ги анализирате податоците од интернет и да работите со податоци директно на вашата машина. 

Еве некои од предностите на OpenRefine: 

 • Слободен софтвер со отворен код
 • Поддржува над 15 јазици
 • Работете со dta на вашата машина
 • Анализирај ги податоците од интернет 

2. Trifacta Wrangler

Trifacta Wrangler е уште една од најдобрите алатки за чистење податоци на пазарот. Оваа интерактивна и трансформациска алатка им овозможува на аналитичарите на податоци да ги чистат и подготвуваат податоците многу брзо во споредба со другите алатки. Поради неговата концентрација на анализа на податоци, потребно е помалку време за форматирање. Trifacta Wrangler, исто така, се потпира на алгоритми за машинско учење (ML) за да препорача вообичаени трансформации и агрегации на податоци. 

Еве некои од предностите на Trifacta Wrangler:

 • Помалку време за форматирање
 • Фокусирајте се на анализа на податоците
 • Брзо и точно
 • Предлози за алгоритам за машинско учење

3. WinPure

Една од поисплатливите алатки за чистење податоци, WinPure е уште една од најдобрите опции. Работи за чистење на масивни сетови на податоци со корекција, стандардизирање и отстранување на дупликати. WinPure може да се користи за чистење повеќе од само бази на податоци. Можете да го користите на CRM, табеларни пресметки и разни други извори. Специфичните бази на податоци што може да се исчистат со WinPure вклучуваат датотеки SQL Server, Access, Dbase и Txt. Една од главните предности на алатката е тоа што е локално инсталирана, што резултира со високо ниво на безбедност. 

Еве некои од предностите на WinPure: 

 • Чисти огромни количини на податоци
 • Локално инсталиран
 • Бесплатна верзија со карактеристики
 • Четири јазици

4. Дрејк

Една од едноставните алатки за чистење податоци е Drake, која е проширлив, текстуален работен тек на податоци со чекори за обработка на податоци. Може автоматски да ги решава зависностите и да ја пресмета командата за извршување и потребниот редослед на извршување. Дрејк е специјално дизајниран за работниот тек и управување со податоци и може да организира извршување на команди околу податоците и нивните зависности. 

Еве некои од предностите на Дрејк: 

 • Организирано извршување на команди околу податоци и зависности
 • Многу влезови и излези
 • Вградена поддршка за HDFS
 • Едноставна алатка за чистење

5. TIBCO Јасност

TIBCO Clarity е алатка за чистење податоци која обезбедува софтверски услуги на барање од веб. Тоа ви овозможува да ги потврдите податоците додека ги чистите за да ги идентификувате трендовите што водат до подобри процеси на донесување одлуки. TIBO Clarity може да ги стандардизира необработените податоци што се собираат од различни извори, што резултира со квалитетни податоци што може да се користат за точна анализа. 

Еве некои од предностите на TIBCO Clarity:

 • Обезбедува SaaS преку веб
 • Стандардизира необработени податоци 
 • Помага при точна анализа
 • Води до подобри одлуки

6. Мелиса чист апартман

Уште една врвна алатка за чистење податоци на пазарот е Melissa Clean Suite, која е решение за чистење податоци што работи на подобрување на квалитетот на податоците во CRM и ERP платформите како Oracle CRM, Salesforce, Oracle ERP и Microsoft Dynamics CRM. Обезбедува широк опсег на можности како што се дедупликација на податоци, верификација на податоци, автоматско комплетирање на контакти, збогатување на податоци и обработка во реално време и серија. 

Еве некои од предностите на Melissa Clean Suite: 

 • Го подобрува квалитетот на податоците во CRM и ERP платформите
 • Дедупликација на податоци
 • Верификација на податоци
 • Обработка во реално време и серија

7. Скалила за податоци

Data Ladder е платформа која нуди различни производи, како што е DataMatch, која е алатка за чистење и квалитет на податоците. Тој исто така нуди DataMatch Enterprise, кој вклучува напредни алгоритми за нејасно совпаѓање за до 100 милиони записи. DataMatch Enterprise е исто така еден од најбрзите на пазарот додека постигнува една од највисоките точности за совпаѓање. 

Еве некои од предностите на Data Ladder:

 • Кориснички алатки
 • Корисно за бизнис со секоја големина
 • Лесни процеси за чистење на податоците
 • Високи точности на совпаѓање

8. Фаза на квалитет на IBM Infosphere

Доаѓајќи од едно од најголемите имиња во индустријата, IBM Infosphere Quality Stage има за цел да го поддржи квалитетот на податоците. Таа е една од најпопуларните алатки за чистење податоци достапни за поддршка на целосниот квалитет на податоците. Овозможува лесно чистење и управување со базите на податоци, истовремено помагајќи да се изградат постојани погледи на најважните единици на компанијата, како што се клиентите, продавачите, производите и локациите. Алатката за чистење податоци е особено корисна за големи податоци, деловна интелигенција, главно управување со податоци и складирање податоци. 

Еве некои од предностите на IBM Infosphere Quality Stage:

 • Поддржува целосен квалитет на податоците
 • Лесно чистење и управување со базата на податоци
 • Корисно за големи податоци и деловна интелигенција
 • Управување со информации

9. Клудинго

Облачувањето е уште една одлична опција кога станува збор за алатките за чистење податоци. Алатката автоматски се справува со одржувањето на податоците на Salesforce чисти и податливи. Тоа е едноставна алатка која исто така ви овозможува да бришете застарени записи, да автоматизирате според распоред и да ги ажурирате записите на големо. Cloudingo може да се користи од компании од сите големини. 

Еве некои од предностите на Клаудинго:

 • Автоматски 
 • Едноставен за употреба
 • Ги брише застарените и несаканите записи
 • Корисно за компании од сите големини

10. Quadient Cleaner на податоци

Последната алатка на нашата листа е Quadient Data Cleaner, која е моќен мотор за профилирање на податоци. Го анализира квалитетот на податоците за да ги подобри процесите на одлучување на бизнисите. Алатката може да се потпре на нејасна логика за да открие дуплирање и да изгради единствена верзија, а исто така овозможува откривање на обрасци, вредности што недостасуваат, множества на знаци и многу други својства во базата на податоци. 

Еве некои од предностите на Quadient Data Cleaner:

 • Моќен мотор за профил на податоци
 • Го анализира квалитетот на податоците
 • Употреба на нејасна логика
 • Открива многу својства во базата на податоци

 

Алекс Мекфарланд е новинар и писател за вештачка интелигенција кој ги истражува најновите случувања во вештачката интелигенција. Соработувал со бројни стартапи и публикации за вештачка интелигенција ширум светот.