никулец 10 најдобри ETL алатки (мај 2024) - Unite.AI
Поврзете се со нас

Најдоброто од

10 најдобри ETL алатки (мај 2024)

Ажурирани on

Unite.AI е посветена на ригорозни уредувачки стандарди. Може да добиеме компензација кога ќе кликнете на линковите до производите што ги прегледуваме. Ве молиме погледнете го нашиот придружно откривање.

Од клучно значење за организацијата управувана од податоци е да има централизиран извор за сите нејзини информации, или во спротивно е тешко да се направат информирани предвидувања. Многу компании се обраќаат до ETL за да обезбедат контекст за нивните податоци. 

ETL, што значи „извлекување, трансформирање, вчитување“, е стандарден модел што компаниите можат да го користат за да интегрираат податоци од повеќе извори во едно централизирано складиште на податоци. Кога станува збор за ETL алатките, тие се софтвер специјално дизајниран за поддршка на процесите на ETL како што се извлекување податоци од различни извори, чистење и чистење на податоците за да се постигне повисок квалитет и консолидирање на сето тоа во складишта на податоци. Можете да ги користите ETL алатките за да ги поедноставите стратегиите за управување со податоци и да го подобрите квалитетот на податоците преку стандардизиран пристап. 

Има многу придобивки од ETL алатките, како што се: 

 • Повисок квалитет: ETL алатките го подобруваат квалитетот на податоците преку трансформирање на податоците од различни бази на податоци, апликации и системи за да исполнат одредени внатрешни и надворешни барања за усогласеност. Тие исто така обезбедуваат контекст за релевантни податоци, што го прави подобар во процесите на донесување одлуки.
 • Подобра конзистентност: Со ETL алатките, можете да ја поедноставите анализата со трансформирање на податоците за да ги следите универзалните стандарди. Пресметките и предвидувањата стануваат попрецизни кога сите податоци ќе се соберат заедно и ќе се пребаруваат.
 • Побрзо: Со отстранување на потребата од пребарување на повеќе извори на податоци, брзината на донесување одлуки може да се зголеми. 

Има многу одлични ETL алатки на пазарот, па ајде да погледнеме некои од најдобрите: 

1. Интегрираат

Преглед на Integrate.io

Integrate.io нашироко се смета за една од најдобрите ETL алатки на пазарот. Тоа е платформа за интеграција на податоци ETL базирана на облак што го олеснува обединувањето на повеќе извори на податоци. Платформата има едноставен, интуитивен интерфејс кој овозможува градење на цевководи за податоци помеѓу голем број извори и дестинации. 

Платформата е исто така многу скалабилна со кој било обем на податоци или случај на употреба, и ви овозможува беспрекорно да ги собирате податоците во магацини, бази на податоци, оперативни системи и складишта на податоци. 

Има над 100 популарни продавници за податоци и пакети со апликации SaaS со Integrate.io, вклучувајќи MongoDB, MySQL, Amazon Redshift, Google Cloud Platform и Facebook. 

Покрај тоа што е многу скалабилна и безбедна, платформата нуди различни функции. Една таква карактеристика е шифрирање на ниво на поле, кое ви овозможува да ги шифрирате и дешифрирате полињата со податоци користејќи сопствен клуч за шифрирање. 

Еве некои од главните придобивки на Integrate.io: 

 • Високо скалабилни и безбедни
 • ETL платформа базирана на облак
 • Лесно обединете повеќе извори на податоци
 • Едноставен, интуитивен интерфејс

Visit Integrate →

2. Талент

Довербата на податоци е важна за Talend и за нашите клиенти

Друга одлична алатка за ETL е Talend Data Integration, која е решение за интеграција на податоци со отворен код ETL што е компатибилно со извори на податоци и во просториите и во облакот. Платформата вклучува стотици претходно изградени интеграции. 

Покрај верзијата со отворен код, Talend нуди и платена платформа за управување со податоци која вклучува дополнителни алатки и функции за продуктивност, дизајн, управување, следење и управување со податоци. 

Talend беше назначен како „Лидер“ во извештајот на Gartner's Magic Quadrant for Data integration Tools. 

Еве некои од главните придобивки на Talend: 

 • Верзии со отворен код и платени
 • Алатки за дизајн, продуктивност, управување со податоци и многу повеќе
 • Компатибилен со извори на податоци во просториите и во облакот
 • Алатка за сенаменска интеграција на податоци

Visit Talend →

3. IBM DataStage

IBM DataStage е одлична алатка за интеграција на податоци која е фокусирана на дизајн на клиент-сервер. Извлекува, трансформира и вчитува податоци од извор до цел. Овие извори може да вклучуваат датотеки, архиви, деловни апликации и многу повеќе. 

Бизнисите користат DataStage за да помогнат во деловната анализа преку обезбедување квалитетни податоци. Дејствува како врска помеѓу многу различни системи и може да се справи со екстракција, превод и вчитување податоци, поради што многумина го претпочитаат во пекарската индустрија. 

DataStage може да се освежува и синхронизира колку што е потребно, а тој е сигурен и флексибилен. Нуди лесна интеграција и единствен интерфејс за интегрирање на хетерогени извори. Алатката исто така го оптимизира користењето на хардверот, поддржува собирање и интеграција и нуди моќен и ефективен начин за градење, распоредување, ажурирање и управување со интеграцијата на вашите податоци. 

Еве некои од главните придобивки од DataStage на IBM:

 • Дизајн клиент-сервер
 • Извлекува, трансформира и вчитува податоци од извор до цел
 • Ја подобрува деловната анализа
 • Поврзува многу различни системи заедно

Visit IBM DataStage →

4. Oracle Data Integrator

Интеграција на податоци

Сеопфатно решение за интеграција на податоци, Oracle Data Integrator (ODI) е дел од екосистемот за управување со податоци на Oracle. Тоа е одличен избор за оние кои веќе користат други апликации на Oracle како Hyperion Financial Management или Oracle E-Business Suite (EBS). 

Oracle Data Integrator нуди и верзии во просториите и облак. Еден од поуникатни аспекти на ODI е тоа што поддржува ETL оптоварувања, што може да се покаже како корисно за многу корисници. Тоа е алатка со повеќе голи коски од некои од другите на листата. 

ODI поддржува широк спектар на барања за интеграција на податоци како што се сериски оптоварувања со голем волумен и услуги за податоци за архитектура ориентирани кон услуги. Алатката исто така поддржува паралелно извршување на задачи, што помага да се постигне побрза обработка на податоците. 

Еве некои од главните придобивки на Oracle Data Integrator: 

 • Дел од екосистемот за управување со податоци на Oracle
 • Во просториите и во облак
 • Поддржува ETL оптоварувања
 • Паралелно извршување на задачата

Visit Oracle Data Integrator →

5. Петтран

Што е Fivetran?

Со цел да го направи процесот на управување со податоци поудобен, Fivetran нуди разновидна платформа на алатки. Софтверот ви помага да управувате со ажурирањата на API и може да ги повлече најновите податоци од вашата база на податоци за само неколку минути. 

Тоа е ETL решение базирано на облак што поддржува интеграција на податоци со складишта на податоци како Redshift, BigQuery, Azure и Snowflake. Една од најпродаваните точки на Fivetran е неговата низа извори на податоци, со скоро 90 можни SaaS извори и можност за додавање сопствени интеграции. 

Еве некои од главните придобивки на Fivetran: 

 • Практично управување со податоци
 • Разновидна платформа на алатки
 • Управувајте со ажурирањата на API
 • Решение засновано на облак

Visit Fivetran →

6. бод

Introduction to Stitch, no-code ETL

Платформа за интеграција на податоци со отворен код ELT (екстракт, вчитување, трансформирање), Stitch е уште еден одличен избор. Слично на Talend, Stitch нуди нивоа на платени услуги за понапредни случаи на употреба и поголем број на извори на податоци. Стич всушност беше купен од Таленд во 2018 година.

Платформата нуди самопослужување ELT и автоматизирани цевководи, што ја издвојува. Дизајниран е за извор на податоци од повеќе од 130 платформи, услуги и апликации. 

Алатката ги централизира сите информации во складиштето на податоци и бидејќи е со отворен код, развојните тимови можат да ја прошират алатката за поддршка на дополнителни извори и функции. 

Еве некои од главните придобивки на Stitch:

 • ELT платформа со отворен код
 • Нивоа на платена услуга
 • Самопослужување ELT и автоматизирани цевководи
 • Изворете податоци од над 130 платформи, услуги и апликации

Visit Stitch →

7. Информатички PowerCenter

Воден од метаподатоци, Informatica PowerCenter има за цел да ја подобри соработката помеѓу деловните и ИТ тимовите додека ги рационализира линиите на податоци. Алатката може да анализира напредни формати на податоци како JSON, XML и PDF. Исто така, може автоматски да ги потврди трансформираните податоци за да ги спроведе дефинираните стандарди. 

Платформата за интеграција на податоци за претпријатијата богата со карактеристики е уште една алатка во пакетот за управување со податоци од Informatica. PowerCenter е решение од класата на претпријатието, неутрално за базата на податоци, кое постигнува високи перформанси и компатибилност со различни извори на податоци. 

PowerCenter нуди и претходно вградена трансформација, висока достапност и оптимизирани перформанси. 

Еве некои од главните придобивки на Informatica PowerCenter:

 • Ја подобрува соработката помеѓу деловните и ИТ тимовите
 • Ги насочува цевководите за податоци
 • Ги анализира напредните формати на податоци
 • Високи перформанси и компатибилност 

Visit Informatica →

8. Управување со податоци на SAS

SAS Data Management е платформа за интеграција на податоци која е дизајнирана да поврзува податоци од различни извори како облакот, наследните системи и езерата со податоци. Со спојување на овие интеграции, можете да изградите холистички поглед на деловните процеси и да ги оптимизирате работните текови. 

Платформата е многу флексибилна и може да работи во различни компјутерски средини и бази на податоци. Може да се интегрира и со алатки за моделирање податоци од трета страна, што помага да се создадат одлични визуелизации. 

Еве некои од главните придобивки од SAS Data Management: 

 • Поврзува податоци од различни извори
 • Гради холистички поглед на деловните процеси
 • Оптимизирајте ги работните текови
 • Работи во различни компјутерски средини

Visit SAS Data Management →

9. Пентахо

Вештачката интелигенција и машинското учење поедноставени со Pentaho

Платформа со отворен код понудена од Hitachi Vantara, Pentaho се користи за интеграција на податоци и аналитика. Можете да изберете или бесплатно издание на заедницата на Pentaho или да купите комерцијална лиценца за изданието на претпријатието. 

Pentaho нуди кориснички интерфејс што може да го користат дури и почетниците за да изградат робусни цевководи за податоци. Платформата управува со процесите на интеграција на податоци како што се фаќање, чистење и складирање податоци во стандардизиран формат. 

Алатката ги споделува информациите со крајните корисници за анализа и поддржува пристап до податоци за IoT технологии за да помогне во машинското учење. 

Еве некои од главните придобивки на Pentaho: 

 • Платформа со отворен извор
 • Бесплатно издание на заедницата или издание на претпријатието
 • Кориснички интерфејс за почетници
 • Поддржува пристап до податоци за IoT технологии

Visit Pentaho →

10. AWS лепак

Преглед на лепак AWS | Веб-услуги на Амазон

Затворајќи ја нашата листа на најдобри ETL алатки е AWS Glue, целосно управувана услуга ETL понудена од веб-услугите на Amazon. Алатката е дизајнирана специјално за обемот на работа со големи податоци и аналитика. 

AWS Glue е понуда на ETL од крај до крај наменета да ги олесни работните оптоварувања на ETL и поинтеграбилни со поголемиот екосистем AWS. Еден од поуникатните аспекти на алатката е тоа што е без сервер, што значи дека Амазон автоматски обезбедува сервер и го исклучува по завршувањето на обемот на работа.

Услугата нуди и различни функции како распоред на работни места и тестирање за скрипти AWS Glue. 

Еве некои од главните придобивки на AWS лепак: 

 • Целосно управувана услуга ETL
 • Дизајниран за обем на работа со големи податоци и аналитика
 • Го олеснува оптоварувањето на ETL
 • Автоматски обезбедува и исклучува сервер за оптоварувања

Visit AWS Glue →

Резиме

In conclusion, ETL (extract, transform, load) tools are vital for any data-driven organization, providing a centralized repository for all information. These tools enhance data quality, consistency, and speed of analysis, making them indispensable for businesses aiming to leverage their data effectively. ETL tools simplify data management by extracting data from various sources, transforming it to meet compliance standards, and loading it into data warehouses. With numerous options available, organizations can choose the best tool to fit their specific needs, ensuring seamless integration, improved decision-making, and optimized workflows. As the demand for high-quality data management solutions grows, ETL tools will continue to play a crucial role in the success of data-driven strategies.

Алекс Мекфарланд е новинар и писател за вештачка интелигенција кој ги истражува најновите случувања во вештачката интелигенција. Соработувал со бројни стартапи и публикации за вештачка интелигенција ширум светот.