никулец 10 најдобри софтверски алатки за вештачка интелигенција за анализа на трендови (мај 2024 година) - Unite.AI
Поврзете се со нас

Најдоброто од

10 најдобри софтверски алатки за вештачка интелигенција за анализа на трендови (мај 2024 година)

Ажурирани on

Unite.AI е посветена на ригорозни уредувачки стандарди. Може да добиеме компензација кога ќе кликнете на линковите до производите што ги прегледуваме. Ве молиме погледнете го нашиот придружно откривање.

Во денешниот брз дигитален свет, следењето на новите трендови е од суштинско значење за секој што сака да остане конкурентен. Тука влегуваат во игра напредните алатки за анализа на трендови. Тие се непроценливи за бизнисите, маркетерите, креаторите на содржини и стратезите кои сакаат да ги разберат и да ги искористат промените во технологијата, финансиите, однесувањето на потрошувачите и многу повеќе. Овие алатки анализираат огромни збирки на податоци за да ги истакнат шемите и новите теми, помагајќи им на корисниците да ги идентификуваат трендовите пред да влезат во мејнстримот.

Овој преглед ги истражува врвните алатки за анализа на трендови, истакнувајќи ги нивните клучни карактеристики и како тие може да се искористат за да се донесат информирани одлуки, да се усовршат стратегиите за содржина или да се иновираат производи. Од предвидлива аналитика до следење во реално време, секоја алатка нуди уникатни сознанија, овозможувајќи им на професионалците да ги искористат интересите и разговорите кои се развиваат во нивната индустрија. Ефикасното користење на овие алатки може да обезбеди значителна конкурентска предност, обезбедувајќи релевантност и напреден момент во постојано менување на пазарниот пејзаж.

1. Експлодирачки теми

Exploding Topics се појавува како врвна платформа за анализа на трендови, уникатно специјализирана за откривање на новите трендови низ различни сектори. Оваа алатка е вешта во идентификување на трендовите кои се на работ да добијат значителна влечна сила, обично во рок од 12-24 месеци. Неговиот дизајн е специјално насочен кон откривање на ветувачки трендови кои допрва треба да се појават во мејнстримот, нудејќи стратешка предност во предвидувањето на трендовите. Платформата е домаќин на огромна база на податоци и користи разновидни алатки, што ја прави главен извор за истражување на трендови и предвидувачка анализа.

Exploding Topics функционира преку спој на агрегација на податоци управувана од вештачка интелигенција и експертска човечка анализа, обезбедувајќи и точност и длабочина во предвидувањата за нејзините трендови. Платформата пребарува огромен број онлајн извори, вклучително и социјални медиуми, пребарувачи и сајтови за вести, за да собере податоци. Потоа користи напредни алгоритми и техники за обработка на природен јазик за да ги идентификува и предвиди новите трендови. Корисничкиот интерфејс е дизајниран за лесно користење, овозможувајќи им на корисниците да ги истражуваат и следат трендовите без напор, обезбедувајќи беспрекорно искуство во анализата и прогнозирањето на трендовите.

Главни карактеристики на експлодирачките теми:

 • База на податоци за трендови: Богато складиште од над 70,000 трендовски теми што ги опфаќа компаниите, производите и клучните зборови од индустријата.
 • Пребарување тренд: Овозможува насочени пребарувања за специфични трендови од интерес.
 • Мета трендови: Идентификува пошироки пазарни теми и поврзани брендови, производи и термини.
 • Неделни извештаи: Редовно се доставуваат детални анализи на најзабележителните нови трендови.
 • База на податоци за производи во тренд: Овозможува увид во трендовите на производите, вклучувајќи ги трендовите во сообраќајот, проценките на приходите и анализата на конкуренцијата.

Exploding Topics е моќна алатка за оние кои сакаат да останат напред во својата област, обезбедувајќи ран пристап до новите трендови и активни увиди кои ги водат стратешките деловни одлуки. Се издвојува по својот фокус на откривање на трендови под радарот со значителен потенцијал за раст, што го прави непроценливо богатство за информирано донесување одлуки во различни индустрии.

2. Трендови Критични

Trends Critical стои како динамична и иновативна платформа за анализа на трендови, револуционизирајќи го начинот на кој се откриваат и користат нишаните трендови. Дизајниран е да го рационализира процесот на истражување на трендовите, користејќи вештачка интелигенција за персонализирање на активностите за трендовите пред тие да достигнат мејнстрим свест. Оваа алатка се издвојува со тоа што овозможува брза анализа на трендовите за помалку од 90 секунди и поддржувајќи над 50 јазици. Со својот пакет од над 40 шаблони за вештачка интелигенција и генератор на документи, Trends Critical нуди сеопфатно решение за идентификување и дејствување според најновите трендови во различни индустрии.

Во основата на Trends Critical е неговиот уникатен метод за категоризација на трендовите, кој ги зема предвид факторите како што се новитет, амплитудата и брзината. Трендовите се класифицирани во категории како „При раѓање“ (нови и нови), „Растечки“ (добивање регионална популарност), „Популарно“ (многу популарно), „мејнстрим“ (широко прифатено и усвоено) и „Бледее“ (губи популарност ). Оваа категоризација им помага на корисниците да ја разберат фазата на животниот циклус на секој тренд. Дополнително, платформата го поттикнува учеството на корисниците во забележувањето на трендовите, нудејќи награди и ексклузивни можности за мрежно поврзување за соработниците. Овој аспект на crowdsourcing ја збогатува базата на податоци и обезбедува поразновиден и автентичен пејзаж на трендови.

Главни карактеристики на Трендовите критични:

 • Анализа на тренд водени од вештачка интелигенција: Брзи и персонализирани увиди во трендот користејќи напредна технологија за вештачка интелигенција.
 • Повеќејазична поддршка: Сместува над 50 јазици, зголемувајќи ја неговата глобална употребливост.
 • Различни шаблони за вештачка интелигенција: Нуди повеќе од 40 шаблони за вештачка интелигенција за различни апликации.
 • Генератор на документи: Помага во ефикасно креирање документи поврзани со трендовите.
 • Категоризација на трендови: Ги класифицира трендовите во различни фази за подобро разбирање и развој на стратегија.

Trends Critical е идеална платформа за бизниси, стартапи и поединци кои сакаат да профитираат од најновите трендови во нивните области. Нуди уникатен спој на анализа водена од вештачка интелигенција, ангажман на корисниците и сеопфатна категоризација на трендовите, што го прави вредна алатка за да останете напред на денешниот пазар со брзо темпо, воден од трендовите.

3. Brandwatch Consumer Intelligence

Brandwatch Consumer Intelligence се издвојува во полето на истражување на потрошувачите, обезбедувајќи решение засновано на вештачка интелигенција кое нуди длабоко истражување на увидите на потрошувачите. Оваа платформа може да се пофали со импресивна база на податоци што вклучува над 100 милиони онлајн извори и повеќе од 1.4 трилиони објави на социјалните мрежи, кои датираат од 2008 година. Таа им овозможува на претплатниците да останат во тек со дискусиите на потрошувачите со пристап до до 500 нови објави во реално време секој ден . Brandwatch се издвојува по својата сеопфатна покриеност на податоци и историска длабочина, што го прави непроценлив извор за разбирање на трендовите и чувствата на потрошувачите.

Силните способности на платформата се прошируваат на пребарувања со клучни зборови, овозможувајќи им на корисниците да го измерат јавното мислење за брендовите, конкурентите или релевантните теми. Корисниците можат да ги сегментираат податоците според различни категории, како што се чувствата и демографијата, или да креираат сопствени категории за повеќе насочена анализа. Brandwatch користи напредна вештачка интелигенција за анализа на текст и слики, откривајќи ги клучните трендови и двигателите зад нив. Оваа карактеристика е клучна за бизнисите кои сакаат да ги разберат факторите кои влијаат на позитивните или негативните разговори за нивниот бренд. Дополнително, функцијата за известување на платформата нуди над 50 визуелизации на податоци, кои може да се споделат внатрешно или со клиенти преку додатокот Vizia, помагајќи во стратешкото планирање на кампањата. Brandwatch, исто така, поддржува развој на производи и стратегии за маркетинг преку неговата функција за преглед, која ги собира прегледите на клиентите од различни веб-локации.

Главни карактеристики на Brandwatch Consumer Intelligence:

 • Огромно складиште за податоци: Пристап до над 1.4 трилиони објави на социјалните мрежи и 100 милиони онлајн извори.
 • Пристап до податоци во реално време: Можност за следење на скоро 500 нови објави дневно во реално време.
 • Напредна AI анализа: Анализа на текст и слика управувана од вештачка интелигенција за извлекување значајни увиди.
 • Прилагодлива сегментација на податоци: Нуди сегментација по чувства, демографија и сопствени категории.
 • Проникливо известување: Над 50 опции за визуелизација на податоци за сеопфатно известување.

Brandwatch Consumer Intelligence е суштинска алатка за бизнисите кои имаат за цел да стекнат подлабоко разбирање за нивните потрошувачи. Ја комбинира длабочината на историските податоци со врвната анализа на вештачката интелигенција, обезбедувајќи сеопфатен преглед на чувствата и однесувањата на потрошувачите.

4. Вокер за разговор

Talkwalker е врвна платформа за анализа на социјалните медиуми дизајнирана да им обезбеди на бизнисите длабоки увиди од онлајн разговорите, повратните информации од потрошувачите и трендовите во индустријата. Во срцето на пристапот на Talkwalker е фокусот на искористување на автентичниот глас на потрошувачите, овозможувајќи им на бизнисите да донесуваат навремени одлуки насочени кон потрошувачите. Оваа платформа се издвојува по своето сеопфатно следење и анализа на милиони разговори низ различни социјални и дигитални канали, помагајќи им на бизнисите да ги зголемат приходите, да поттикнат попаметни иновации и да го заштитат својот бренд.

Главните карактеристики на Talkwalker:

 • Социјална интелигенција: Анализира милијарди разговори низ социјалните медиуми, блоговите и платформите за разговор за да ја разбере перцепцијата на брендот.
 • Интелигенција на клиентите: Обезбедува увид од прегледи и сопственички податоци за да се разбере однесувањето и чувствата на клиентите.
 • Интелигенција на пазарот: Обезбедува критични трендови во индустријата за бизнисите да ја одржат конкурентноста.
 • Напредна анализа на чувствата: Нуди повеќејазична анализа на чувствата, со детални резултати по земја, јазик или тип на медиум.
 • Следење на инфлуенсери: Ги филтрира резултатите врз основа на досегот, стапката на ангажираност, чувствата и хаштаговите што ги користат влијателите.

Talkwalker е познат по своите опции за прилагодување, прецизност во анализата на чувствата, кориснички интерфејс и сеопфатно известување. Иако може да има првични предизвици во интуитивноста и некои ограничувања во рударството на податоци, севкупната ефективност на платформата во следењето и анализата на социјалните медиуми е добро разгледана. Тоа е вредна алатка за бизнисите кои имаат за цел да го подобрат своето онлајн присуство и да донесуваат информирани одлуки врз основа на увиди на потрошувачите и пазарот во реално време, водени од податоци.

5. Microsoft Power BI

Microsoft Power BI е најсовремена аналитичка платформа, дизајнирана да се здружува со познатите алатки на Microsoft како Excel, подобрувајќи ја поврзаноста со податоци и способностите за анализа. Се истакнува во интегрирањето на податоци од различни извори, вклучително и CRM системи и услуги од трети страни како Google Analytics, SAP, Salesforce, Twilio и Marketo. Оваа интеграција го олеснува сеопфатниот преглед на податоците од различни агли, што ја прави непроценлива алатка за бизнисите кои сакаат да извлечат функционални увиди од нивните податоци. Power BI е особено вешт во идентификувањето на трендовите и моделите, што го прави моќна алатка за бизнисите кои се потпираат на донесување одлуки водени од податоци.

Платформата нуди лиценца Pro или Premium, која ја отклучува способноста да се визуелизираат трендовите на нејзиното платно Quick Insights. Оваа функција прикажува преку 32 „картички за увид“, секоја од нив претставува графикон или графикон придружен со концизен опис. Овие сознанија се движат од идентификување на главните фактори кои влијаат на базата на податоци, забележување на оддалечените категории на категории, анализирање на оддалечените временски серии, препознавање на севкупните трендови, откривање на сезонскоста во податоците, истакнување на стабилни корелации на уделот и посочување на значајни корелации на податоци. Дополнително, Power BI REST API поддржува пренос во реално време, осигурувајќи дека контролните табли постојано се ажурираат со најактуелните податоци, што е клучна карактеристика за бизнисите на кои им е потребна најнова анализа на податоци.

Главни карактеристики на Microsoft Power BI:

 • Сеопфатна интеграција на податоци: Се поврзува со различни извори на податоци, вклучувајќи CRM системи и услуги од трети страни.
 • Идентификација на тренд: Напредни алатки за забележување и анализа на трендовите во податоците.
 • Платно за брз увид: Презентира над 32 типа на увид картички со графикони и графикони за лесно толкување на податоците.
 • Стриминг во реално време: Ги одржува контролните табли ажурирани во реално време преку Power BI REST API.
 • Широка компатибилност: Работи беспрекорно со другите алатки на Microsoft, особено со Excel.

Microsoft Power BI е суштинска алатка за секоја организација која се потпира на податоци за да ги информира своите деловни стратегии. Неговата способност да поврзе различни збирки на податоци, во комбинација со моќна аналитика и ажурирања во реално време, го прави неспоредлив ресурс за стекнување сеопфатно разбирање на деловните трендови и донесување информирани одлуки.

6. QlikSense

Qlik Sense е напредна платформа за анализа на податоци која се истакнува во овозможувањето на корисниците да управуваат со сложени збирки на податоци, да откриваат скриени сознанија и да донесуваат информирани одлуки засновани на податоци. Оваа платформа се одликува со технологијата на асоцијативна база на податоци во меморијата, која овозможува ефикасна компресија и брза анализа на големи количини на податоци.

Робусните способности на платформата се дополнително подобрени со неговиот вграден мотор Extract-Transform-Load (ETL). Оваа функција им овозможува на корисниците да извлечат податоци од различни извори, вклучувајќи Excel, SQL и Hadoop, а потоа да ги трансформираат, чистат и манипулираат со овие податоци во рамките на Qlik Sense. Управувачот со податоци, користејќи го Когнитивниот мотор и вештачката интелигенција на Qlik, ја поедноставува подготовката на податоците со автоматско профилирање и предлагање врски помеѓу збирките на податоци. Дополнително, платформата за визуелизација на Qlik Sense нуди низа алатки, вклучувајќи панели за филтри, табели, графикони и повеќе, овозможувајќи им на корисниците да креираат приспособени, интерактивни визуелизации за сеопфатен увид во нивните податоци.

Главни карактеристики на Qlik Sense:

 • Асоцијативна база на податоци во меморијата: Ефикасно компресира и обработува големи количини на податоци за брза анализа.
 • Вграден ETL мотор: Олеснува извлекување, трансформација и чистење на податоци од различни извори.
 • Управувач со податоци: Ја поедноставува подготовката на податоци со предлози за поврзување со податоци управувани од вештачка интелигенција.
 • Цврста платформа за визуелизација: Нуди широк спектар на типови визуелизација за детално истражување на податоци.
 • Центарот: Централна пристапна точка за апликации, управување со податоци и информации за верзијата.

Qlik Sense се издвојува како сеопфатно решение за организации кои имаат за цел да ја искористат моќта на податоците.

7. Аналитика на IBM Cognos

IBM Cognos Analytics е сеопфатна платформа за деловна интелигенција на IBM, дизајнирана да опфати целосен пакет алатки за ефективно управување со податоци, известување, визуелизација и предвидлива аналитика. Оваа платформа се издвојува по своите робусни способности за подготовка на податоци, обезбедувајќи сигурност и точност на податоците. Опремен е со автоматизација на ВИ, што го подобрува процесот на визуелизација на податоци, предвидување и обезбедува прониклива аналитика за информирано донесување одлуки. Cognos Analytics е приспособена да ги задоволи потребите и на техничките и на нетехничките корисници, нудејќи разновиден и лесен интерфејс.

Главни карактеристики на IBM Cognos Analytics:

 • Подготовка на податоци: Олеснува чистење, поврзување и подготовка на податоци за анализа.
 • Известување и аналитика: Алатки за креирање интерактивни контролни табли, извештаи на претпријатието и визуелизации.
 • Автоматизација со напојување со вештачка интелигенција: Ја автоматизира визуелизацијата на податоците и предвидувачката аналитика користејќи вештачка интелигенција.
 • Асистент со вештачка интелигенција природен јазик: Овозможува интеракција со платформата преку барања за природен јазик.
 • Управувана аналитика за самопослужување: Ги балансира барањата на корисниците со интегритетот на податоците и управувањето.

IBM Cognos Analytics нуди сознанија засновани на вештачка интелигенција, способности за предвидување и кориснички интерфејс, што го прави одличен избор за организации кои имаат за цел да користат податоци за стратегиско одлучување. Неговите увиди во реално време, заедничките карактеристики и приспособливоста и на техничките и на нетехничките потреби на корисниците го позиционираат како клучна алатка во областа на деловната интелигенција и аналитиката.

8. Зохо аналитика

Zoho Analytics е разноврсна платформа за деловна интелигенција и анализа на податоци за самопослужување која се издвојува по своите сеопфатни способности во визуелизација на податоци, известување, прогнозирање и анализа на трендови. Оваа алатка е особено забележлива по својот пристап пријателски за корисниците, овозможувајќи им на корисниците да ги истражуваат и анализираат трендовите на податоците без потреба од голема техничка експертиза. Zoho Analytics го поедноставува процесот на генерирање извештаи, контролни табли и визуелизации, што ја прави достапна платформа за корисниците од сите нивоа на вештини.

Главни карактеристики на Zoho Analytics:

 • BI за самопослужување: Олеснува лесно известување и анализа со прегледи на податоци специфични за корисникот.
 • Интуитивен интерфејс: Овозможува креирање извештаи и контролни табли со минимално техничко знаење.
 • Моќен мотор за прогнозирање: Ги предвидува идните трендови на податоци користејќи напредни алгоритми.
 • Анализа на трендови: Ги анализира минатите податоци за да ги идентификува обрасците, сезонската и случајноста.
 • Автоматска анализа: Користи ML и AI за брзо генерирање извештаи и контролни табли.

Zoho Analytics се истакнува во обезбедувањето платформа која не само што нуди напредни функции како алгоритми за длабоко прогнозирање и анализа на трендови, туку и гарантира дека овие алатки се достапни и едноставни за употреба. Без разлика дали станува збор за идентификација на клучните метрики преку графичките контроли на KPI или за потврдување на точноста на предвидувањата со помош на задоцнување, Zoho Analytics ги опремува бизнисите со потребните алатки за да се здобијат со вредни сознанија, да ги предвидат идните трендови и да донесуваат информирани одлуки засновани на податоци.

9. Топена вода

Meltwater се издвојува како врвна платформа за следење на медиумите, поддржана од повеќе од 20 години искуство во нудење сеопфатни услуги за професионалците за маркетинг и односи со јавноста на глобално ниво. Познат е по својата исклучителна способност да извор на содржина од широк спектар на медиуми, вклучувајќи глобални извори на вести, социјални медиуми, форуми, блогови и многу повеќе. Платформата обработува над 500 милиони нови содржини дневно, осигурувајќи дека нејзината база на податоци постојано се ажурира.

Пакетот услуги на Meltwater опфаќа различни клучни карактеристики дизајнирани да го подобрат следењето на брендот и стратешкото планирање. Ова вклучува длабинско следење на медиумите, аналитика, анализа на трендови, анализа на конкурентите и идентификација на влијателите. Дополнително, неговите моќни алатки за следење на социјалните медиуми овозможуваат сеопфатно следење и анализа на разговорите на социјалните медиуми и споменувањата на брендовите.

Главните карактеристики на Meltwater:

 • Мониторинг на медиумите: Следи бренд, трендови на пазарот и конкурентен пејзаж.
 • Анализа: Нуди детални интерактивни графикони и алатки за анализа на кампањата.
 • Анализа на трендови: Обезбедува увид во трендовите во медиумите и социјалните разговори.
 • Анализа на конкурент: Добива увид во стратегиите на конкурентите и позицијата на пазарот.
 • Идентификација на инфлуенсер: Ги идентификува клучните влијателни лица за да го подобри ангажманот во брендот.

Meltwater е сеопфатна алатка за професионалци кои сакаат да останат напред во динамичниот пејзаж на медиумите и односите со јавноста. Неговиот капацитет да обезбеди навремени, детални увиди за трендовите на пазарот, стратегиите на конкурентите и однесувањето на потрошувачите го прави критично средство за бизнисите кои имаат за цел да ги усовршат своите маркетинг стратегии и да ја подобрат видливоста на нивниот бренд на пазар кој постојано се развива.

10. TIBCO Spotfire

TIBCO Spotfire, производ на TIBCO Software, е софистицирана платформа за визуелизација и анализа на податоци која им помага на организациите да анализираат и визуелизираат комплексни збирки на податоци од различни извори. Оваа платформа е дизајнирана да го олесни донесувањето одлуки водени од податоци и откривањето на увиди, охрабрувајќи ги бизнисите да ги разберат и ефективно да одговорат на трендовите и моделите на податоци. TIBCO Spotfire се истакнува во обезбедувањето низа опции за визуелизација и интерактивни функции кои го подобруваат истражувањето на податоците, што го прави моќна алатка за бизниси низ различни сектори.

Главни карактеристики на TIBCO Spotfire:

 • Напредна визуелизација на податоци: Вклучува разновидни типови на визуелизација како графикони, графикони, мапи и графики за расејување.
 • Интерактивно истражување на податоци: Функции како што се можности за филтрирање и дупчење за откривање на увиди во збирките на податоци.
 • Анализа за самопослужување: Им овозможува на корисниците да вршат ад-хок анализи и креирање извештаи без да бараат ИТ помош.
 • Предиктивна анализа: Исе интегрира со TIBCO Data Science за софистицирано предвидливо моделирање и машинско учење.
 • Мешање на податоци: Комбинира податоци од повеќе извори за посеопфатна анализа.

TIBCO Spotfire се издвојува како платформа богата со функции која одговара на широк опсег на потреби за анализа на податоци и анализа на трендови. Тој е особено ефикасен во области како што се истражување на природните науки, оптимизација на синџирот на снабдување и анализа на трендови, меѓу другото. Неговиот акцент на анализата на временските серии и предвидувачката аналитика го прави непроценлива алатка за организациите кои сакаат да ги искористат трендовите на историските податоци за стратешко планирање и донесување одлуки.

Анализа на трендови со вештачка интелигенција

Како што истражувавме некои од врвните софтверски алатки за анализа на трендови, јасно е дека спојот на вештачката интелигенција и напредната аналитика го преобликува начинот на кој ги разбираме и користиме податоците. Секоја алатка за која разговаравме нуди уникатни карактеристики, од следење на медиумите и социјално слушање до предвидлива аналитика и идентификација на трендови во реално време.

Без разлика дали сте маркетинг стратег, деловен аналитичар или научник за податоци, овие алатки ги обезбедуваат потребните сознанија за да останете напред во светот кој се повеќе управува со податоци. Со искористување на моќта на овие платформи, бизнисите можат да отклучат нови можности, да ги предвидат промените на пазарот и да донесуваат информирани одлуки што ќе ги поттикнат напред. Како што пејзажот на податоците и технологијата продолжува да се развива, улогата на овие софистицирани алатки за анализа на трендови само ќе стане посуштинска во насочувањето на стратегиското одлучување и поттикнувањето на иновациите.

Алекс Мекфарланд е новинар и писател за вештачка интелигенција кој ги истражува најновите случувања во вештачката интелигенција. Соработувал со бројни стартапи и публикации за вештачка интелигенција ширум светот.