никулец 5 „Најдобри“ курсеви и сертификати за НЛП (мај 2024)
Поврзете се со нас

Сертификати

5 „Најдобри“ курсеви и сертификати за НЛП (мај 2024)

Ажурирани on

Unite.AI е посветена на ригорозни уредувачки стандарди. Може да добиеме компензација кога ќе кликнете на линковите до производите што ги прегледуваме. Ве молиме погледнете го нашиот придружно откривање.

Како што се движиме понатаму во свет управуван од податоци зависен од технологии за вештачка интелигенција, обработката на природниот јазик или НЛП станува една од најбараните вештини. Присутен е скоро насекаде, но најмногу во веб-пребарувањата, рекламите, услугите за клиенти, услугите за превод на јазици, анализата на чувствата и многу повеќе. 

Сертификатите за НЛП се клучни за поединецот кој сака да биде лидер во оваа област. 

Еве ги најдобрите 5 НЛП сертификати кои се достапни во моментов:

1. Специјализација за обработка на природен јазик (курс)

Овој курс за специјализација има за цел да ве подготви да дизајнирате NLP апликации за одговарање на прашања и анализа на чувствата. Исто така, ќе научите како да развивате алатки за превод на јазици, да сумирате текст и да градите чат-ботови. 

Курсот е дизајниран и го предаваат експерти за НЛП, машинско учење и длабоко учење. Двајца од тие експерти се Јунес Бенсуда Мури, инструктор за вештачка интелигенција на Универзитетот Стенфорд и Лукаш Кајзер, научник за истражување на персоналот во Google Brain, кој е коавтор на Tensorflow. 

Еве некои од главните аспекти на овој курс: 

 • Логистичка регресија, наивен Бејс и зборовни вектори за спроведување анализа на чувствата, комплетни аналогии и преведување зборови
 • Динамично програмирање, скриени Марков модели и вградување зборови за автоматска корекција
 • Користете густи и повторливи невронски мрежи, LSTM, GRU и сијамски мрежи во Tensorflow и Trax
 • Енкодер-декодер, причинска и само-внимание, заедно со Т5, Берт, трансформатор и реформатор
 • Средно ниво
 • Времетраење: 4 месеци, 6 часа/недела

2. Обработка на природен јазик во TensorFlow (Coursera)

Овој курс е наменет за развивачи на софтвер кои сакаат да изградат алгоритми со ВИ. Ве учи на најдобрите практики на TensorFlow и ќе изградите НЛП системи користејќи го. Исто така, ќе научите да обработувате текст, вклучително и токенизирање, како и да ги повлекувате речениците како вектори. Други делови од овој курс вклучуваат примена на RNN, GRU и LSTM во Tensorflow. 

Се препорачува да ги полагате првите 2 курса од специјализацијата TensorFlow и да имате солидно разбирање за кодирање во Python пред да го посетувате овој курс.

Еве некои од главните аспекти на овој курс: 

 • Обучете LSTM на постоечки текст
 • Изградете НЛП системи користејќи TensorFlow
 • Примена на RNN, GRU и LSTM во TensorFlow
 • Средно ниво
 • Времетраење: 14 часа

3. Обработка на природен јазик во Python (Datacamp)

Овој курс ви ги обезбедува основните НЛП вештини потребни за претворање на податоците во вредни сознанија. Ќе научите како автоматски да ги транскрибирате TED разговорите, а курсот ќе воведе популарни NLP Python библиотеки како што се NLTK, scikit-learn, spaCy и SpeechRecognition. 

Еве некои од главните аспекти на овој курс: 

 • Изградете свој четбот
 • Транскрипција на аудио датотеки
 • Извлечете увид од извори од реалниот свет
 • Транскрибирајте ги разговорите на Тед
 • Вкупно 6 курсеви
 • Времетраење: 25 часа

4. Инженерство на карактеристики за NLP во Python (Datacamp)

Овој курс ве учи техники кои ќе ви овозможат да извлечете корисни информации од текстот и да ги обработите во формат погоден за примена на ML модели. Поконкретно, ќе научите за означување на POS, препознавање на име ентитети, оценки за читливост, моделите n-gram и tf-idf и како да ги имплементирате користејќи scikit-learn и spaCy. Исто така, ќе научите да пресметате колку два документи се слични еден на друг. Во тој процес, ќе го предвидите чувството на филмски критики и ќе изградите препораки за филмови и Тед Ток. Следејќи го курсот, ќе можете да креирате критични карактеристики од кој било текст и да решите некои од најпредизвикувачките проблеми во науката за податоци!

Еве некои од главните аспекти на овој курс: 

 • Основи на НЛП како идентификација и одвојување зборови
 • Пресметајте колку се слични 2 документи еден со друг
 • Основни и напредни библиотеки
 • Вкупно 4 курсеви
 • Над 50 вежби и 15 видеа
 • Времетраење: 4 часа

5. Напреден NLP со SpaCy (Datacamp)

На овој курс, ќе научите како да користите spaCy, брзорастечка индустриска стандардна библиотека за NLP во Python, за да изградите напредни системи за разбирање природен јазик, користејќи пристапи засновани на правила и машинско учење.

Еве некои од главните аспекти на овој курс: 

 • Наоѓање зборови, фрази, имиња и концепти
 • Анализа на податоци од големи размери
 • Цевководи за обработка
 • Обука за модел на невронска мрежа

Алекс Мекфарланд е новинар и писател за вештачка интелигенција кој ги истражува најновите случувања во вештачката интелигенција. Соработувал со бројни стартапи и публикации за вештачка интелигенција ширум светот.