никулец 9 „Најдобри“ софтвери и алатки за превод на вештачка интелигенција (мај 2024)
Поврзете се со нас

Најдоброто од

9 „Најдобар“ софтвер и алатки за преведување со вештачка интелигенција (мај 2024)

Ажурирани on

Unite.AI е посветена на ригорозни уредувачки стандарди. Може да добиеме компензација кога ќе кликнете на линковите до производите што ги прегледуваме. Ве молиме погледнете го нашиот придружно откривање.

Вештачката интелигенција (ВИ) ја трансформира речиси секоја индустрија, вклучувајќи ги и преведувачките услуги. Во исто време, преведувачките услуги стануваат поважни од кога било кога живееме во длабоко поврзан свет со неверојатен број јазици. 

Алатките за преведување се исто така важни за професионалците во областа кои се потпираат на најновите технологии за превод на машинско учење за да ги користат во секојдневниот живот. 

Пред да нурнеме во најдобриот софтвер и алатки за преведување со вештачка интелигенција, важно е да се дефинира машинскиот превод. Автоматската конверзија на еден јазик во друг, машинскиот превод функционира со конвертирање на текст од изворен јазик и производство на еквивалент на целниот јазик. 

Многу преведувачки услуги комбинираат машински преводи со човечка поддршка за да се осигураат дека преводот е специфичен за целната локација. Ова исто така овозможува содржината да користи специфични изрази, социјални референци и многу повеќе. 

Еве некои од најдобрите софтвери и алатки за превод на вештачка интелигенција на пазарот: 

1. Wordvice AI – Преведувач

Wordvice AI воведува моќен онлајн преведувач напојуван со вештачка интелигенција, дизајниран да испорачува инстант и прецизни преводи на текст на различни јазици. Искористувајќи го невронскиот машински превод, тој нуди прецизни и природни локализации, обезбедувајќи висококвалитетни преводи кои ефикасно ги надминуваат јазичните бариери.

Wordvice AI се издвојува по својот врвен квалитет на превод, искуство без реклами и пристапност и на компјутери и на мобилни уреди без да се бара апликација или екстензија. Тоа е идеална алатка за студенти, истражувачи и професионалци кои имаат потреба да преведуваат академски трудови, деловни документи или лични изјави меѓу широк спектар на типови документи.

Со поддршка за најпопуларните јазични парови, вклучувајќи англиски на кинески и шпански, и сеопфатна листа на јазици, Wordvice AI олеснува ефективна комуникација и истражување низ културите. Дополнително, Wordvice нуди пакет на бесплатни алатки за ревизија на вештачката интелигенција за подобрување на вашето пишување по преводот, што го прави сеопфатно решение за секој што сака да ги премости јазичните празнини и да ја подобри својата пишана содржина.

 • Преведувач со ВИ за инстант, прецизни преводи на текст.
 • Невронско машинско преведување обезбедува природни, прецизни резултати.
 • Без реклами, достапно на компјутери и мобилни уреди.
 • Погоден за превод на академски, деловни и лични документи.
 • Поддржува популарни јазични парови и вклучува бесплатни алатки за подобрување на пишувањето.

2. Гугл преведувач

Најпопуларниот софтвер за преведување е Google Translate. Скоро секој го користел во одреден момент. Бесплатната онлајн алатка за машинско преведување ви овозможува да преведувате текст, документи и веб-локации од еден јазик на целен јазик. 

Google Translate е веројатно најпристапната алатка за превод на вештачка интелигенција на пазарот. Тој нуди едноставен дизајн каде сè што треба да направите е да ги изберете вашите јазици, да го напишете текстот и да притиснете „преведи“. 

Софтверот обезбедува превод на повеќе од 100 јазици ширум светот и користи мајчин јазик за да го обучи алгоритмот за вештачка интелигенција.

Некои од главните карактеристики на Google Translate вклучуваат: 

 • Превод на повеќе јазици
 • Лесен за употреба и многу достапен 
 • слободен 
 • Потврдени преводи
 • Режим на разговор за мобилна употреба

3. Депл

Една од алатките за превод на вештачка интелигенција која постојано расте во популарност е DeepL, која ја користат и бизнисите и поединците. Софтверот постигна голема репутација за точни преводи. 

DeepL е познат по својот интуитивен интерфејс и неговата беспрекорна интеграција во Windows и iOS. Алатката ви дава можност да ги приспособите преводите и можете да одржувате голема контрола врз автоматскиот превод. 

Друга една од одличните карактеристики на DeepL е тоа што го задржува форматирањето на оригиналниот документ. 

Некои од главните карактеристики на DeepL вклучуваат: 

 • Преведува над 25 меѓународни јазици
 • Нема ограничување за текст
 • Продолжување на Windows
 • Одлично за бизниси и поединци 
 • Го задржува форматирањето на оригиналниот документ

4. MachineTranslation.com

Последни зборови со машински превод

Ова е уникатна алатка која е дизајнирана да анализира, споредува и препорачува најдобриот машински превод за секој даден текст и јазичен пар. Се потпира на способностите на GPT-4 за одредување на јаките и слабите страни на секој излез на превод на моторот, што пак обезбедува приспособено искуство за преведување за секој корисник.

Тие исто така разбираат дека секоја порака е единствена, па затоа нашата алатка ги зема предвид контекстот и нијансите на текстот за да ја подобри точноста на секој превод. На тој начин, поединците и бизнисите можат да комуницираат со доверба и јасност.

Некои од карактеристиките вклучуваат избор на целна публика на преводот, како што се Општа јавност, Технички професионалци или Академски истражувачи.

 • Преведува над 50 меѓународни јазици
 • Споредете ги Google, DeepL, Amazon, ModernMT, Microsoft и ChatGPT
 • Одлично за бизниси и поединци 
 • Изберете Целна публика

5. Алекса преводи

Друг врвен софтвер за преведување со вештачка интелигенција е Alexa Translations, кој е во индустријата за јазични услуги од 2002 година. Таа е една од најдобрите алатки за преведување документи во правниот, финансискиот, техничкиот, маркетинг и владиниот сектор. 

Alexa Translations нуди приспособени и врвни услуги за машинско учење на корисниците, при што преводот со вештачка интелигенција е еден од најбрзите на пазарот. Алатката често се интегрира во услугите на човечки преведувач. 

Некои од главните карактеристики на Алекса преводи вклучуваат: 

 • Преведува до 100 документи во секунди
 • Врвна алатка за правни и финансиски индустрии
 • Резултати специфични за клиентот
 • Преведува веб-содржини
 • Се интегрира во услугите на човечки преведувачи

6. Бинг Мајкрософт Преведувач

Произведен од Microsoft, Bing Microsoft Translation е облак услуга за машинско преведување. Тој е дел од Microsoft Cognitive Services, кои се интегрирани на платформи како Bing, Microsoft Office, Microsoft Edge, Skype и Visual Studio. 

Софтверот го нуди својот превод на текст и говор преку облакот и поддржува повеќе од 100 јазици и 12 системи за преведување говор што ја сочинуваат функцијата за разговор во живо на Microsoft Translator. 

Microsoft Translator се разликува од другите алатки со тоа што ви нуди можност да преведувате од слики, глас, опции и врски. 

Некои од главните карактеристики на Bing Microsoft Translator вклучуваат: 

 • Преведувачка меморија
 • Превод на текст, говор во реално време и слики
 • Уредување во контекст
 • Виџет за превод на веб-страница
 • 100+ јазици

7. Таја 

 

Друг одличен софтвер за превод на вештачка интелигенција е Taia, кој обезбедува прецизни преводи за 97 јазици. Комбинира технологија за вештачка интелигенција и искусни преведувачи за да постигне најдобри резултати. 

Процесот за преводите на Таја вклучува луѓе кои прво ги завршуваат преводите со користење на машински превод за да го забрзаат процесот. Taia не бара од вас да инсталирате никакви програми и обезбедува моментална проценка на стапката. 

Алатката ветува висококвалитетни преводи навреме, со стапка на задоволство на клиентите од 99.4%. Компанијата, исто така, нуди долгорочна проектна поддршка за оние кои имаат потреба од повеќе од еден превод. 

Некои од главните карактеристики на Таја вклучуваат: 

 • 97 јазици
 • Комбинира човечки преведувачи и технологија за вештачка интелигенција
 • Инстант проценки на стапката
 • 99.4% стапка на задоволство на клиентите
 • Долгорочна поддршка на проектот

8. Преведи Мираи

 

Еден од софтверите и алатките за превод на вештачка интелигенција што често ги користат големите корпорации е Mirai Translate, кој е невронски машински превод кој работи на повеќе јазици. Алатката им помага на компаниите да ја зголемат својата продуктивност и брзината на преведување бидејќи е компатибилна со многу формати на датотеки. 

Mirai е услуга за продавач на API базирана на облак, а покрај преводот на текст, поддржува и говор. Според компанијата, алатката нуди високо ниво на безбедност и го постигнува истото ниво на прецизност како и бизнисмен со TOEIC резултат од 960. 

Решението за автоматско преведување со вештачка интелигенција е одличен избор за превод на корпоративни документи и ќе биде од корист за секоја компанија која се занимава со повеќејазични проекти. Исто така, нуди функција на кориснички речник за преведување на текст и датотеки по група. 

Некои од главните карактеристики на Mirai вклучуваат: 

 • Секторски специфичен превод
 • Поддржува различни формати на датотеки
 • Повеќе јазици
 • Добро за големите корпорации
 • Поддржува повеќејазични проекти

9. Соникс

Малку поинаков од другите алатки на оваа листа, Sonix е одличен за креаторите на видео содржини. Тоа е импресивен автоматизиран аудио преведувач кој нуди уредник во прелистувачот за пребарување, уредување, репродукција и организирање датотеки.

Јазичните модели на Sonix од светска класа брзо го претвораат звукот во текст пред да помогнат во преведувањето на транскриптите на други јазици. Имате можност да го измените транскриптот пред системите да го преведат текстот, а целиот процес се случува за неколку минути. 

Со Sonix, можете да го направите вашиот текст попристапен и да обезбедите висока точност во преводите. Обезбедува ист квалитет како професионалните преведувачи и препишувачи, но е многу поефикасен. Исто така, нуди преведувач од аудио-во-аудио ако сакате да конвертирате видеа, упатства или подкасти на други јазици. 

Некои од главните карактеристики на Sonix вклучуваат: 

 • Добар избор за креаторите на видео содржини
 • Уредник во прелистувачот
 • Аудио-аудио преводи
 • Го конвертира звукот во текст пред да преведе
 • Прилагодете ги транскриптите пред преводот 

Алекс Мекфарланд е новинар и писател за вештачка интелигенција кој ги истражува најновите случувања во вештачката интелигенција. Соработувал со бројни стартапи и публикации за вештачка интелигенција ширум светот.