никулец 10 „Најдобри“ сертификати за сајбер безбедност (мај 2024 година)
Поврзете се со нас

Сертификати

10 „Најдобри“ сертификати за сајбер безбедност (мај 2024 година)

Ажурирани on

Unite.AI е посветена на ригорозни уредувачки стандарди. Може да добиеме компензација кога ќе кликнете на линковите до производите што ги прегледуваме. Ве молиме погледнете го нашиот придружно откривање.

Сајбер безбедноста станува сè поклучна за бизнисите во секој сектор, а особено е од витално значење за малите и средните организации. Сајбер нападите продолжуваат да стануваат главен проблем во Соединетите Држави и остатокот од светот, честопати резултирајќи со кражба на информации за клиентите.

Поради овој зголемен ризик, сертификатите за сајбер безбедност се важна алатка за подготовка против нападите. Високата побарувачка за вештини за сајбер-безбедност значи дека врвната сертификација за сајбер-безбедност ќе го зајакне нечие резиме.

Со толку многу сертификати за сајбер-безбедност за избор, ајде да ги погледнеме најдобрите на пазарот:

1. Харвард VPAL Сајбер-безбедност: Управување со ризик во ерата на информации

Харвард VPAL Сајбер-безбедност: Управување со ризик во ерата на информациите онлајн краток курс | Трејлер

Овој остроумен курс за деловна сајбер-безбедност го води Ерик Розенбах, Ерик е директор на Проектот за одбрана на дигиталната демократија и ко-директор на Центарот за наука и меѓународни односи Белфер на школата Кенеди Харвард. Тој претходно беше началник на Генералштабот на американскиот секретар за одбрана Еш Картер и беше на позицијата помошник секретар за одбрана. Тој беше главен безбедносен офицер за Тискали, најголемиот паневропски давател на интернет услуги, и е поранешен разузнавач на американската армија.

Со овој курс ќе ги разберете следниве важни принципи:

 • Способност да се подготви, стратегиизира и развие стратегија за ублажување на сајбер ризикот, вклучувајќи ги соодветните законски чекори и чекори за усогласеност што треба да се преземат кога се реагира на сајбер напади и се известува за сајбер напади до органите за спроведување на законот.
 • Продлабочено разбирање на различните видови сајбер напади, деловните системи кои се најмногу изложени на ризик и важноста на пристапот на целата организација кон сајбер-безбедноста.
 • Врвен сертификат од Канцеларијата на заменик-провост за напредок во учењето на Универзитетот Харвард, во соработка со HarvardX, како потврда на вашите новооткриени знаења и вештини за сајбер-безбедност, како и пристап до глобална мрежа на професионалци за сајбер-безбедност со истомисленици.

2. Северозападно раководство за сајбер-безбедност

Краток курс преку Интернет на Северозападниот универзитет за сајбер-безбедност Трејлер

Ова е курс што го води никој друг туку Тод Фицџералд, фили 20 години, Фицџералд изгради и водеше програми за безбедност на информации за големи компании, од кои некои беа на листата на Fortune 500. Тој е автор на четири книги поврзани со сајбер-безбедноста (вклучувајќи бестселер број еден и добитник на Куќата на славните на CANON во 2020 година), е рангиран на листата на Топ 50 директори за безбедност на информациите. Фицџералд предаваше бројни работилници за лидерство во безбедноста за корпорации како што се ISACA и MIT International Science and Technology Initiatives.

Од овој курс ќе заминете со:

 • Способност да се подготви, стратегиизира и развие стратегија за ублажување на сајбер ризикот, вклучувајќи ги соодветните законски чекори и чекори за усогласеност што треба да се преземат кога се реагира на сајбер напади и се известува за сајбер напади до органите за спроведување на законот.
 • Продлабочено разбирање на различните видови сајбер напади, деловните системи кои се најмногу изложени на ризик и важноста на пристапот на целата организација кон сајбер-безбедноста.
 • Врвен сертификат од Канцеларијата на заменик-провост за напредок во учењето на Универзитетот Харвард, во соработка со HarvardX, како потврда на вашите новооткриени знаења и вештини за сајбер-безбедност, како и пристап до глобална мрежа на професионалци за сајбер-безбедност со истомисленици.
 • Стратегиите и технологиите за набљудување и управување со какви било организациски ранливости на сајбер напади.

3. Професионален сертификат за аналитичар за сајбер безбедност на IBM

Курсот IBM Cybersecurity Analyst беше дизајниран од почеток за да ве подготви за реалниот свет на хакерски напади.

Можете да се запишете бесплатно. Истражете го прекршувањето на безбедноста во реалниот свет, идентификувајќи го нападот, ранливостите, трошоците и препораките за превенција.

Овој професионален сертификат со 8 курсеви ќе ви даде технички вештини за да бидете подготвени за работа за улогата на аналитичар за сајбер безбедност. Наставните содржини и лабораториите ќе ве запознаат со концепти вклучувајќи мрежна безбедност, заштита на крајната точка, одговор на инциденти, интелигенција за закани, тестирање на пенетрација и проценка на ранливост.

4. Сертификат Mastertrack за сајбер-безбедност

Сертификатот за Cybersecurity Mastertrack од Државниот универзитет во Аризона (ASU) е дизајниран да им обезбеди на ИТ професионалците со знаењето потребно за управување со ранливости во претпријатието.

Изградете и практикувајте основни вештини за сајбер-безбедност со проучување криптографија, безбедност на софтвер, мрежна безбедност и повеќе од рангираната школа за иновации # 1 во САД

Во оваа програма, ќе завршите вистински модул од онлајн програмата Магистер по компјутерски науки кој ќе ви помогне да ја разберете областа на сајбер безбедноста преку објективот на компјутерските системи и алгоритми.

Ќе научите да ги заштитувате и браните информациите и информациските системи со обезбедување на нивната достапност, интегритет, автентикација, доверливост и неотфрлање преку практики за заштита, откривање и реакција.

5. Обука за сертификација CompTIA Security+

Друга врвна сертификација е CompTIA Security+ ви нуди шанса да заработите глобален сертификат кој се фокусира на основните вештини за сајбер-безбедност кои се неопходни за безбедноста и мрежните администратори.

Курсот е идеален за потврдување на вашата вештина во управувањето со ризик, ублажување на ризикот, управување со закани и откривање на упади.

Овој сертификат CompTIA Security+ ви овозможува да се справите со безбедносни инциденти, а не само да ги идентификувате. Наскоро ќе можете да објаснувате различни актери на закани, вектори и извори на разузнавање, а уште поважно ќе ги анализирате потенцијалните индикатори поврзани со нападите на апликации и мрежи.

Код за попуст до 35% попуст: EDUUNITAI 

6. Курс за сертификација за сајбер-безбедност на Едурека

Овој курс е развиен со цел да ве натера да размислувате како хакер, што е клучно да го спречите.

Часот опфаќа различни теми и алатки како што се технологии за хакирање кои се користат против технологијата на облак компјутери, мобилни платформи и оперативни системи.

Во текот на курсот, ќе научите важни концепти како што се етичко хакирање, криптографија, компјутерски мрежи и безбедност, безбедност на апликации, idAM (управување со идентитет и пристап), анализа на ранливост, закани од малициозен софтвер, душкање, инјектирање SQL, DoS, киднапирање сесии и разни безбедносни практики за бизниси заедно со практична демонстрација.

Код за попуст до 35% попуст: EDUUNITAI 

7. CompTIA Security +

CompTIA Security+ е уште една сертификација на врвно основно ниво за ИТ професионалци. Потребни се само две години искуство за да се заврши, и се смета за општа сертификација за сајбер безбедност бидејќи е исто така корисна за различни поставки.

ComptTIA Security+ опфаќа теми како стратегии и одбрани за мрежни напади, ефективни безбедносни политики, безбедносни практики засновани на мрежа и домаќин, стандарди и производи за враќање од катастрофи и шифрирање.

Овој сертификат е корисен за оние кои сакаат да станат повеќе познавања во основната ИТ безбедност. Се однесува на сите работни улоги, особено на програмери, аналитичари за поддршка на компјутери и сметководствени менаџери. Министерството за одбрана на САД го бара тоа за сите вработени.

8. Овластен менаџер за безбедност на информации (CISM)

Сертифицираниот менаџер за безбедност на информациите (CISM) се смета за еден од најдобрите курсеви за сајбер-безбедност на пазарот. Потребно е најмалку пет години искуство.

CISM е фокусиран на менаџментот и опфаќа четири специфични теми:

 • Развој и управување со програмата за безбедност на информации
 • Управување со безбедноста на информациите
 • Управување со инциденти со безбедност на информации
 • Управување со информацискиот ризик и усогласеност

CISM е значително поригорозен од другите, но е корисен за CISO и други ИТ професионалци.

9. NIST професионалец за сајбер безбедност (NCSP)

 Рамката за сајбер безбедност NIST беше изградена во 2014 година, а до 2015 година, 30 проценти или американски организации ја користеа. Сертификациите во NCSF обезбедуваат вештини за дизајнирање, градење, тестирање и управување со програми за сајбер безбедност со рамката.

Двете сертификати кои моментално се достапни во рамките на програмата NCSP се:

 • Сертификација на Фондацијата NCSF: Оваа програма е наменета за директори, деловни професионалци и ИТ професионалци кои бараат основно разбирање за NCSF. Специфично се користи за воспоставување заеднички речник NCSF низ една компанија.

 

 • Сертификација на лекар од NCSF: Оваа програма е наменета за дизајнирање и градење сеопфатни програми за сајбер-безбедност и ве учи како да ги минимизирате ризиците и да ги заштитите критичните средства преку програма за управување со ризик од сајбер-безбедност фокусирана на бизнисот.

Дополнителни програми за специјалисти за NCSP треба да бидат објавени на почетокот на 2021 година.

10. Сертифициран професионалец за безбедност на облак (CCSP)

Сертификацијата CCSP им овозможува на ИТ професионалците практично искуство, што ќе доведе до ефикасност во архитектурата, дизајнот, операциите и услугите за безбедност на облакот. Специфично е наменет за професионалци за безбедност со искуство во информатичката технологија, ИТ архитектура, управување, облак и веб-безбедносно инженерство.

CCSP, кој исто така бара минимум пет години искуство, опфаќа различни теми како што се архитектура и концепти за дизајн на облак, безбедност на податоци во облак, операции на облак, безбедност на инфраструктурата и усогласеност.

Тоа е особено корисно за системски инженери, менаџери за безбедност, администратори за безбедност и архитекти на претпријатија.

11. Cisco Certified Network Associate (CCNA) безбедност 

CCNA обезбедува специфично знаење и практични вештини потребни за заштита на мрежите на Cisco, па затоа е драгоцено за организациите што ја користат технологијата на Cisco. Тоа е сертификација на ниво на соработник што ви помага да препознаете закани во мрежата на Cisco, како и да развиете ефикасна безбедносна инфраструктура.

Тоа е особено вредно за специјалисти за мрежна безбедност, инженери за мрежна поддршка и администратори за безбедност.

12. Судски иследник за хакерство на компјутер (CHFI)

 CHFI е напредна сертификација наменета за форензички иследници за безбедност на мрежата. Тој ги обезбедува вештините потребни за собирање докази и гонење на суд.

CHFI покрива теми како одговор на инцидентот и форензика, обновување информации, технички преглед и анализа и известување за докази базирани на компјутер.

Со зголемувањето на сајбер заканите во секој сектор, треба да има голем притисок за добивање на овие врвни сертификати за сајбер безбедност. Постојат многу одлични опции на пазарот, за секое ниво на организација. Секој од нив ги обезбедува специфичните вештини потребни за решавање на прашањата за сајбер безбедноста и им овозможува на бизнисите можност да го подготват својот ИТ персонал за дигиталната средина која постојано се развива.

Алекс Мекфарланд е новинар и писател за вештачка интелигенција кој ги истражува најновите случувања во вештачката интелигенција. Соработувал со бројни стартапи и публикации за вештачка интелигенција ширум светот.