никулец 10 најдобри генератори на код за вештачка интелигенција (мај 2024) - Unite.AI
Поврзете се со нас

Најдоброто од

10 најдобри генератори на код за вештачка интелигенција (мај 2024 година)

Ажурирани on

Unite.AI е посветена на ригорозни уредувачки стандарди. Може да добиеме компензација кога ќе кликнете на линковите до производите што ги прегледуваме. Ве молиме погледнете го нашиот придружно откривање.

Подемот на вештачката интелигенција има големо влијание врз областа на кодирање и развој. Генераторите на кодови напојувани со вештачка интелигенција помагаат да се насочат процесите на кодирање, да се автоматизираат рутинските задачи, па дури и да се предвидат и предлагаат фрагменти од код. Подолу, ви претставуваме некои од најдобрите генератори на кодови за вештачка интелигенција, нивните уникатни карактеристики и како тие можат да го револуционизираат вашето програмско искуство.

1. GitHub копилот

Што е GitHub Copilot?

Развиен од GitHub во соработка со OpenAI, GitHub Copilot го претставува следното ниво во помошта за програмирање со ВИ. Оваа алатка функционира како програмер за виртуелен пар кој им помага на програмерите да пишуваат подобар код со забрзано темпо. Тоа го постигнува со предлагање цели линии или блокови од код додека пишувате. Алатката користи систем обучен за складишта на јавни кодови и на тој начин може да разбере мноштво програмски јазици и стилови на кодирање.

Сепак, GitHub Copilot не само што папагал го враќа кодот за кој е обучен; наместо тоа, се прилагодува и учи од уникатниот стил на кодирање на секој развивач. На овој начин, неговите предлози стануваат персонализирани и попрецизни со текот на времето, што го прави вистински моќен придружник во процесот на програмирање.

Најдобри карактеристики:

 • Генерирање на предвидливи кодови: GitHub Copilot оди подалеку од едноставното автоматско комплетирање. Со предлагање цели линии или блокови од код, значително го забрзува процесот на кодирање.
 • Повеќејазична способност: Оваа алатка е обучена на огромен број јавни складишта за кодови, овозможувајќи и да разбере и да помогне со огромен опсег на програмски јазици.
 • Континуирано учење: GitHub Copilot учи од вашиот стил и навики на кодирање, давајќи персонализирани предлози кои се подобруваат со текот на времето.

Visit GitHub Copilot →

2. Кодеиум

Лансирање на лов на производи за кодиум

Codeium е напредна платформа управувана од вештачка интелигенција, дизајнирана да им помогне на програмерите во различни задачи за кодирање. Опфаќа низа функционалности, вклучително и поправање код и генерирање код, но неговата најистакната карактеристика е способноста за автоматско пополнување на кодот.

Оваа исклучителна карактеристика функционира со прецизно анализирање на постоечката база на кодови на корисникот. Ги разбира нијансите на стилот на кодирање и специфичните барања на проектот при рака. Врз основа на оваа анализа, Codeium потоа интелигентно предлага или автоматски генерира нови сегменти на код. Овие предлози не се само синтаксички точни, туку се и приспособени за беспрекорно да се интегрираат со целокупниот стил и функционалните потреби на проектот.

Покрај тоа, функцијата за автоматско комплетирање на Codeium помага во зголемување на ефикасноста на кодирањето и намалување на веројатноста за грешки. Го рационализира процесот на развој со минимизирање на времето поминато на рутински задачи за кодирање. Оваа карактеристика е особено корисна во големи проекти каде што е од клучно значење одржувањето на конзистентноста и почитувањето на упатствата специфични за проектот.

Најдобро од сè Codeium има обучени модели на 70+ јазици и 40+ уредници.

Најдобри карактеристики:

 • Помош за кодирање со AI: Го насочува процесот на кодирање со напредна поддршка за вештачка интелигенција.
 • Разновидна функција за автоматско комплетирање на кодот: Го анализира постоечкиот код за да предложи или генерира нов код, обезбедувајќи конзистентност и придржување кон барањата на проектот.
 • Повеќе понудени решенија: Вклучува функционалности како поправање код и генерирање документација.
 • Поддршка за 70+ јазици: Обучени модели способни да разберат и да помогнат во широк опсег на програмски јазици.
 • Компатибилност со над 40 уредници: Се интегрира со разновидна низа на околини за кодирање и уредници, зголемувајќи ја флексибилноста за програмерите.
 • Намалување на време и напор: Ги забрзува задачите за кодирање и го намалува рачниот напор, што доведува до зголемена продуктивност.
 • Прилагодлив на различни стандарди за кодирање: Разбира и се прилагодува на различни стилови и барања за кодирање, што го прави погоден за различни проекти.
 • Го подобрува квалитетот на кодирање: Помага во рафинирање на алгоритмите и комплетирање на сложени функции, а со тоа го подобрува севкупниот квалитет на кодот.

Visit Codeium →

3. Replit GhostWriter

Запознајте го Ghostwriter - Вашиот партнер во кодот

Replit GhostWriter, како производ на Replit, е уште еден влијателен асистент за кодирање базиран на вештачка интелигенција, дизајниран да им помогне на програмерите да пишуваат ефикасен и висококвалитетен код. GhostWriter се издвојува по својата способност да го комплетира кодот во реално време додека развивачот пишува, намалувајќи го времето потрошено за пишување код за котел и лов на синтаксички грешки.

Она што го прави GhostWriter уникатен е неговата беспрекорна интеграција со онлајн уредувачот на кодови Replit, овозможувајќи им на кодерите да го пишуваат, стартуваат и дебагираат нивниот код на едно место. Ова значително го рационализира процесот на развој, правејќи го кодирањето подостапно и поефикасно.

Најдобри карактеристики:

 • Пополнување код во реално време: Replit GhostWriter автоматски го пополнува кодот додека пишувате, забрзувајќи го процесот на кодирање и намалувајќи ги шансите за синтаксички грешки.
 • Интегрирана околина за кодирање: Со својата интеграција во уредувачот на онлајн кодови Replit, GhostWriter ви овозможува да пишувате, стартувате и дебагирате вашиот код во една унифицирана платформа.
 • Спречување на синтаксна грешка: Способноста на алатката за автоматско пополнување на кодот помага во спречување на вообичаени синтаксички грешки, што резултира со почист код без грешки.

Visit GhostWriter →

4. Амазон код Whisperer

Преглед на Amazon CodeWhisperer | Веб-услуги на Амазон

CodeWhisperer на Amazon го револуционизира процесот на кодирање нудејќи предлози во реално време кои се движат од фрагменти до цели функции, благодарение на неговото огромно знаење од милијарди линии код. Ова го олеснува неспокојот кодирање, дури и со непознати API, и обезбедува квалитет на кодот со истакнување на предлозите добиени од податоци со отворен код, овозможувајќи лесен пристап до релевантните складишта и лиценци за проекти. Понатаму, тој дава приоритет на безбедноста на кодот со прецизно одредување на пропусти, обезбедување инстант решенија и обезбедување усогласување со ценетите безбедносни репери како оние на OWASP.

За поперсонализирано искуство, CodeWhisperer им овозможува на корисниците да ги усовршат своите предлози врз основа на нивните уникатни барања, користејќи ги нивните внатрешни библиотеки, API и најдобри практики. Ја охрабрува употребата на код со висок калибар кој резонира со поставените одредници на организацијата и го забрзува процесот на вклучување на новодојденците со предлагање релевантни ресурси. Со воспоставени силни заштитни мерки, администраторите можат да го интегрираат CodeWhisperer без да ги загрозат интелектуалните средства, одржувајќи ја разликата на прилагодувањата од неговиот основен модел.

Најдобри карактеристики: 

 • Предлози за кодови во реално време: Произлезени од милијарди линии на код, овие предлози се движат од фрагменти до целосни функции, обезбедувајќи брзо и ефикасно кодирање.
 • Подобрена безбедност на кодот: Брзо забележајте ги пропустите и добијте инстант решенија, осигурувајќи дека вашиот код е усогласен со највисоките безбедносни практики како оние од OWASP.
 • Прилагодливи препораки: Персонализирајте го вашето искуство со CodeWhisperer така што ќе го запознаете со вашите домашни алатки и стандарди, обезбедувајќи порелевантни совети за кодови.

Visit CodeWhisperer →

5. CodePal

CodePal е софистициран асистент управуван од вештачка интелигенција, дизајниран за задачи за кодирање. Обезбедува различни услуги, вклучувајќи корекција на кодот, објаснување и документација. Сепак, неговата најзначајна карактеристика е способноста за генерирање код. Ова значи дека може да произведе изворен код врз основа на текстуални инструкции. На пример, ако корисникот внесе барање како „Напишете функција во JavaScript што ја печати цената на Bitcoin“, CodePal автономно ќе создаде код за прикажување на моменталната цена на Bitcoin. Понатаму, корисниците имаат можност да се распрашаат за образложението и методологијата зад кодот генериран од CodePal.

Најдобри карактеристики:

 • Лесен за користење: Едноставно изберете го вашиот јазик за кодирање и потоа што сакате да прави кодот (како што е создавање калкулатор)
 • Сите главни јазици: Работи со најпопуларните јазици, вклучувајќи Perl, PHP, Python, итн.
 • Детални инструкции: Процесот е беспрекорен поради лесно разбирливите упатства.

Прочитајте Преглед →

Visit CodePal →

6. Коди од Sourcegraph

Cody gets Claude 3 Sonnet AND Opus

Коди е уште еден асистент за кодирање управуван со вештачка интелигенција, овој развиен од Sourcegraph. Алатката нуди импресивен сет на функции кои се протегаат надвор од опсегот на комплетирање на кодот. Коди може да биде благодет за програмерите со обезбедување на автоматизирани прегледи на кодови, па дури и идентификување и поправка на потенцијални грешки во кодот.

Главната сила на Коди лежи во неговата способност да го разбере контекстот во кој е напишан кодот, овозможувајќи му да дава значајни и релевантни предлози и прегледи. Ова може да резултира со подобрен квалитет на кодот и намалено време за отстранување грешки, што ќе го направи процесот на кодирање поефикасен.

Најдобри карактеристики:

 • Интелигентно пополнување на кодот: Коди користи вештачка интелигенција за да предвиди и да обезбеди фрагменти од код додека пишувате, што го олеснува и побрзо пишувањето код.
 • Автоматско откривање и поправање на грешки: Коди може да идентификува потенцијални грешки во вашиот код, па дури и да предложи соодветни поправки, значително намалувајќи го времето за отстранување грешки.
 • Прегледи на кодови: Cody offers AI-powered code reviews, helping developers improve their code quality by highlighting potential areas for improvement and suggesting optimal solutions.

Visit Cody →

7. табнин

Ние сме Табнин

Tabnine се издвојува како моќен асистент за кодови со вештачка интелигенција развиен од Codota. Алатката користи алгоритми за машинско учење за да предвиди и предложи комплетирање на кодот, со цел да го направи кодирањето побрзо, поефикасно и помалку склоно кон грешки.

Една од импресивните карактеристики на Tabnine е неговата компатибилност со преку 20 програмски јазици. Ова, заедно со неговите можности за интеграција со различни уредувачи на код, го прави TabNine разноврсна алатка за програмери на различни платформи. Понатаму, неговите способности за длабоко учење му овозможуваат да обезбеди многу релевантни предлози за кодови, што го прави корисна алатка во комплетот алатки на секој програмер.

Најдобри карактеристики:

 • Широка јазична компатибилност: Tabnine поддржува над 20 програмски јазици, што го прави разноврсна алатка за програмери кои работат во различни програмски средини.
 • Поддршка за повеќе платформи: Алатката беспрекорно се интегрира со популарните уредувачи на кодови како VS Code, Sublime Text и Atom, дозволувајќи им на програмерите да ја користат во нивната претпочитана околина.
 • Способности за длабоко учење: Tabnine користи алгоритми за длабоко учење за да обезбеди многу релевантни и точни предлози за кодови, што го олеснува пишувањето висококвалитетен код.

Visit Tabnine →

8. Променлива вештачка интелигенција

Воведување на app.mutable.ai за бази на кодови

MutableAI се појавува како моќен асистент за кодирање со вештачка интелигенција, специјално дизајниран да генерира функционален преден код од необработени датотеки за дизајн. Неговата уникатна карактеристика е неговата способност да преведува дизајнерски датотеки во HTML/CSS код, со што го премостува јазот помеѓу дизајнерите и програмерите и го прави процесот на трансформирање на дизајните во функционални веб-локации порационализиран и поефикасен.

Дополнително, MutableAI поддржува и одговорен дизајн, овозможувајќи генерираниот код да биде компатибилен со различни големини на екранот. Ова го намалува времето поминато на дотерување код за различни уреди, што на крајот го забрзува процесот на развој.

Најдобри карактеристики:

 • Дизајн за кодирање: MutableAI се истакнува во конвертирање на необработени дизајнерски датотеки во функционален HTML/CSS код, намалувајќи го времето и напорот потребни за претворање на дизајните во веб-страници во живо.
 • Одговорен дизајн: Алатката осигурува дека генерираниот код е одговорен, обезбедувајќи компатибилност со различни големини на екранот без потреба од дополнителни прилагодувања на кодот.
 • Дизајн и развој на премостување: Со автоматизирање на конверзијата од дизајн во код, MutableAI го премостува јазот помеѓу дизајнерите и програмерите, промовирајќи поефикасна соработка.

Visit MutableAI →

9. AskCodi

Брзи одговори со AskCodi: поедноставено генерирање на инстант код

AskCodi е алатка за програмери преполна со функции како што се увиди за временска сложеност, генератори на код и создавачи за автоматско тестирање. Исто така, може да се пофали со алатки за документација и единствена функција за автоматско комплетирање за брзо кодирање во различни уредници. Изграден на OpenAI GPT, AskCodi се протега надвор од веб-апликацијата за да се интегрира со платформи како Visual Studio Code и IDE-и на JetBrains. Ветува зголемена ефикасност, поттикнува иновации и го проширува пристапот до развој на софтвер.

Најдобри карактеристики:

 • Апликации: Пакетот апликации на AskCodi се дизајнирани да го направат кодирањето полесно, побрзо и поефикасно за секого. Апликациите го подобруваат искуството со кодирање со рационализирање на работните текови и зголемување на продуктивноста, што го прави непроценлив пакет алатки и за почетници и за искусни професионалци.
 • Чет: Codi е интелигентен придружник за кодирање кој ги води корисниците низ детални вежби, практични проекти и динамични интерактивни проценки. Корисничкиот интерфејс за разговор на AskCodi ги поедноставува сложените барања за кодирање и вклучува непроценлива карактеристика за архивирање разговори.
 • Интеграција:  Лесна интеграција за програмерите. AskCodi нуди интеграција со главните IDE: VS Code, Jetbrains, Sublime Text и некои други.

Visit AskCodi →

10. AI2sql

Без напор генерирај SQL со AI2sql: демо производ на револуционерното решение со AI

AI2sql е напреден генератор на код кој работи со вештачка интелигенција, дизајниран да го поедностави процесот на конвертирање на прашања од природен јазик во SQL. Се издвојува во областа на управувањето со базата на податоци каде што пишувањето сложени SQL прашања може да биде застрашувачка задача за не-технички поединци, па дури и за некои програмери. Со конвертирање на природниот јазик во SQL, AI2sql ја елиминира потребата за длабинско познавање на синтаксата на SQL, правејќи ја интеракцијата со базата на податоци подостапна за пошироката публика.

AI2sql се одликува со интуитивен интерфејс кој ја поттикнува интеракцијата со корисниците. Со едноставно внесување прашања на англиски јазик, моделот на вештачка интелигенција ги преведува во соодветни SQL искази, што го олеснува ефикасното и лесно управување со базата на податоци.

Најдобри карактеристики:

 • Природен јазик на SQL: AI2sql се истакнува во преводот на прашања од природен јазик во SQL, отворајќи ги вратите на управувањето со базата на податоци за пошироката публика.
 • Лесен интерфејс: Интерфејсот на AI2sql е дизајниран имајќи ја предвид едноставноста и леснотијата на користење, што ја олеснува ефикасната интеракција со базите на податоци.
 • Штедење на време: Алатката значително го намалува времето и напорот потрошени за пишување и дебагирање на SQL прашања, забрзувајќи го процесот на управување со базата на податоци.

Visit AI2sql →

Иднината на кодирање со вештачка интелигенција

Улогата на вештачката интелигенција во кодирањето и развојот на софтвер брзо се шири. Овие генератори на кодови напојувани со вештачка интелигенција ја продолжуваат патеката обезбедувајќи моќни, интелигентни и интуитивни алатки и за искусни програмери и за новодојденци. Тие не само што го забрзуваат процесот на пишување код, туку и го прават подостапен за пошироката публика, проширувајќи ги можностите на поединци и организации.

Од создавање целосно функционални веб-страници за е-трговија до конвертирање на аудио команди во код, овие алатки напојувани со вештачка интелигенција отворија нови можности и можности.

Без разлика дали сте искусен програмер кој бара паметен асистент или почетник кој бара начин да го започне вашето патување со кодирање, постои генератор на код за вештачка интелигенција за вас. Истражете ги овие опции и можеби ќе најдете алатка која значително ја подобрува ефикасноста на кодирањето и ги проширува вашите хоризонти за развој.

Алекс Мекфарланд е новинар и писател за вештачка интелигенција кој ги истражува најновите случувања во вештачката интелигенција. Соработувал со бројни стартапи и публикации за вештачка интелигенција ширум светот.