никулец 5 најдобри алатки за скенирање за проценка на ранливост (јуни 2024)
Поврзете се со нас

Најдоброто од

5 најдобри алатки за скенирање за проценка на ранливост (јуни 2024)

Ажурирани on

Unite.AI е посветена на ригорозни уредувачки стандарди. Може да добиеме компензација кога ќе кликнете на линковите до производите што ги прегледуваме. Ве молиме погледнете го нашиот придружно откривање.

Проактивно идентификување и адресирање  Слабости е од клучно значење за заштита на дигиталните средства на организацијата. Алатките за скенирање за проценка на ранливост играат витална улога во овој процес преку автоматизирање на откривањето и приоритизирањето на безбедносните слабости низ мрежите, системите и апликациите. Овие алатки им помагаат на организациите да останат чекор понапред од потенцијалните закани со тоа што обезбедуваат сеопфатна видливост на нивната нападна површина и овозможувајќи навремено отстранување на пропустите.

Во оваа статија, ќе истражиме некои од најдобрите достапни алатки за скенирање за проценка на ранливоста, од кои секоја нуди уникатни карактеристики и способности за зајакнување на вашата cybersecurity држење на телото.

1. Издржлив Несус

Зошто Tenable One?

Tenable, водечки снабдувач на решенија за сајбер-безбедност, нуди Nessus, еден од најраспространетите скенери за проценка на ранливост во индустријата. Со преку 20 години континуиран развој и подобрување, Nessus стана доверлива алатка за организации од сите големини, позната по своите сеопфатни способности за скенирање и флексибилност.

Nessus користи обемна база на податоци од над 130,000 приклучоци за да идентификува широк опсег на безбедносни проблеми, вклучувајќи пропусти на софтверот, погрешни конфигурации и прекршувања на усогласеноста. Оваа огромна библиотека на приклучоци, заедно со шест-сигма точноста на Nessus, гарантира дека скенерот одржува неверојатно ниска стапка на лажно позитивни. Флексибилните опции за распоредување на Nessus овозможуваат скенирање на ИТ, облак, мобилни, IoT и OT средства, обезбедувајќи сеопфатна видливост низ површината на нападот. Без разлика дали е распореден во простории, во облак или на лаптоп за преносливо скенирање, Nessus се прилагодува на уникатните потреби на секоја организација.

Главните карактеристики на Tenable Nessus вклучуваат:

 • Сеопфатно скенирање на ранливости со над 130,000 приклучоци, покривајќи широк опсег на оперативни системи, уреди и апликации
 • Точност од шест сигма, обезбедувајќи ниска стапка на лажно позитивни и сигурни резултати од скенирањето
 • Флексибилни опции за распоредување, вклучително и во простории, облак или лаптоп, за да се приспособат на различни организациски барања
 • Автоматизирана приоритизација со користење на рејтингот за приоритет на ранливост (VPR), кој ги истакнува најкритичните прашања за итна санација
 • Беспрекорна интеграција со управување со закрпи, SIEM и системите за издавање билети, овозможувајќи ефикасни работни текови за управување со ранливоста
 • Приспособливо известување и контролни табли за ефективна комуникација на податоците за ранливоста со засегнатите страни

Посетете го Tenable Nessus →

2. Инвикти

Демо Invicti Enterprise AppSec

Invicti, порано познат како Netsparker, е автоматизиран безбедносен скенер за веб-апликации дизајниран да им помогне на организациите постојано да ги скенираат и обезбедуваат нивните веб-апликации и API. Со фокусирање на точноста и ефикасноста, Invicti им овозможува на безбедносните тимови да ги зголемат напорите за тестирање додека ги минимизираат лажните позитиви, осигурувајќи дека ресурсите се насочени кон решавање на вистинските безбедносни ризици.

Една од најистакнатите карактеристики на Invicti е нејзината технологија за скенирање базирано на доказ, која автоматски ја потврдува експлоатибилноста на идентификуваните пропусти. Со безбедно искористување на пропустите на контролиран начин, Invicti обезбедува дефинитивен доказ за нивното постоење, како што е демонстрирање на способноста за враќање на името на базата на податоци преку инјектирање SQL. Овој пристап ја елиминира потребата за рачна проверка, заштедувајќи драгоцено време и напор за безбедносните тимови.

Главните карактеристики на Invicti вклучуваат:

 • Сеопфатно откривање и скенирање на веб-средства, вклучувајќи модерни веб технологии како AJAX, RESTful услуги и апликации на една страница
 • Поддршка за скенирање веб-апликации, API (REST, SOAP, GraphQL) и веб-услуги, обезбедувајќи темелно покривање на површината на нападот
 • Прецизно откривање на ранливост со технологија за скенирање базирано на доказ, минимизирање на лажни позитиви и обезбедување конкретни докази за експлоатирани проблеми
 • Автоматска верификација и приоритизирање на ранливостите врз основа на нивното ниво на ризик, овозможувајќи фокусирање на најкритичните прашања
 • Интеграција со тракери за проблеми, CI/CD цевководи и алатки за соработка, олеснувајќи ја ефикасната санација и соработката помеѓу безбедносните и развојните тимови
 • Детално известување и за техничката и за извршната публика, вклучително и насоки за поправка и извештаи за усогласеност (PCI DSS, HIPAA, OWASP Топ 10)

Посетете го Invicti →

3. StackHawk

Преглед на StackHawk: Динамичка апликација (DAST) и безбедносно тестирање на API

StackHawk е модерна алатка за динамично безбедносно тестирање на апликации (DAST) дизајнирана беспрекорно да се интегрира во животниот циклус на развој на софтвер (SDLC). Со силен фокус на овозможување и автоматизација на програмерите, StackHawk им дава овластување на инженерските тимови да ги идентификуваат и поправат пропустите на почетокот на процесот на развој, промовирајќи пристап кон безбедноста на апликациите со поместување лево.

Еден од клучните разграничувачи на StackHawk е неговата длабока интеграција со цевките за CI/CD и работните текови на програмерите. Со обезбедување на едноставна конфигурациска датотека и поддршка на популарни CI/CD платформи како GitHub Actions, GitLab, Jenkins и CircleCI, StackHawk овозможува автоматско безбедносно скенирање како дел од редовниот процес на градење и распоредување. Оваа интеграција им овозможува на програмерите да добиваат навремени повратни информации за безбедносните проблеми и да ги решаваат навремено.

Главните карактеристики на StackHawk вклучуваат:

 • Сеопфатно скенирање за Топ 10 пропусти на OWASP, како што се SQL Injection, Cross-Site Scripting (XSS) и повеќе, обезбедувајќи покривање на критичните безбедносни ризици
 • Поддршка за скенирање REST API, GraphQL и SOAP веб-услуги, овозможувајќи темелно тестирање на модерните архитектури на апликации
 • Интелигентно индексирање и откривање на крајните точки на апликацијата, обезбедувајќи широка покриеност на површината на нападот
 • Беспрекорна интеграција со популарните алатки CI/CD и платформите за контрола на изворот, овозможувајќи целосно автоматизирано безбедносно тестирање во развојот
 • Извештаи погодни за програмери со детални чекори за репродукција, вклучително и cURL команди, за да се олесни ефикасното отстранување на ранливоста
 • Приспособлива конфигурација за скенирање преку едноставна датотека YAML, овозможувајќи ситно-грануларна контрола врз однесувањето на скенирањето и параметрите за тестирање

Посетете го Stackhawk →

4. Виз

Wiz Intro: Обезбедете сè што создавате и извршувате во облакот

Wiz е безбедносна платформа на облак која го револуционизира начинот на кој организациите ги обезбедуваат своите опкружувања со повеќе облаци. Со своето распоредување без агенти и унифициран пристап, Wiz обезбедува сеопфатна видливост и приоритетни сознанија за ризикот низ целиот облак, опфаќајќи ги услугите IaaS, PaaS и SaaS.

Една од извонредните способности на Wiz е неговата способност да го анализира целосниот оџак облак и да изгради график на сите ресурси на облак и нивните односи. Со користење на овој графикон за безбедност на Wiz, платформата може да идентификува сложени патеки за напад и да даде приоритет на најкритичните ризици врз основа на нивното потенцијално влијание. Оваа контекстуална приоритизација им помага на безбедносните тимови да се фокусираат на прашањата што се најважни, намалувајќи го заморот од алармирање и зголемувајќи ја ефикасноста на санирањето.

Главните карактеристики на Wiz вклучуваат:

 • Распоредување без агент, поврзување со облак околини преку API и обезбедување брзо време-до-вредност без потреба од инсталирање агент
 • Сеопфатна видливост низ AWS, Azure, GCP и Kubernetes, покривајќи виртуелни машини, контејнери, функции без сервер и облак услуги
 • Проценка на ранливоста што го опфаќа целиот облак, откривајќи недостатоци на ОС и софтверот, погрешни конфигурации, откриени тајни, проблеми со IAM и многу повеќе
 • Приоритизирање на ризиците врз основа на рејтингот за приоритет на ранливост (VPR), земајќи ги предвид факторите како сериозноста, експлоатибилноста и деловното влијание
 • Контекстуални сознанија за ризик кои произлегуваат од Wiz Security Graph, истакнувајќи ги токсичните комбинации на ризици кои создаваат патеки за напад
 • Интеграција со алатките за CI/CD, системите за издавање билети и платформите за соработка за да се овозможат непречени работни процеси за санација и соработка помеѓу безбедносните и развојните тимови

Посетете го Wiz →

5. Nmap

Nmap (Network Mapper) е моќна алатка со отворен код која стана индустриски стандард за откривање мрежа и безбедносна ревизија. Со својата разноврсност и обемниот сет на функции, Nmap им овозможува на организациите да добијат длабоки увиди во нивната мрежна инфраструктура, да ги идентификуваат потенцијалните пропусти и да ја проценат целокупната безбедносна положба на нивните системи.

Една од основните предности на Nmap лежи во неговата способност да врши сеопфатно откривање на домаќинот и скенирање на портите. Со користење на различни техники, како што се барањата за ехо ICMP, скенирање TCP SYN и UDP испитување, Nmap може ефикасно да ги идентификува активните хостови и да отвори порти на целните системи. Овие информации се клучни за разбирање на површината на нападот и идентификување на потенцијалните влезни точки за напаѓачите.

Главните карактеристики на Nmap вклучуваат:

 • Флексибилни опции за откривање домаќин, вклучувајќи барања за ехо ICMP, скенирање TCP SYN/ACK и скенирање ARP, за да се идентификуваат активните хостови на мрежа
 • Сеопфатни можности за скенирање пристаништа, поддршка на различни типови скенирање (TCP SYN, TCP поврзување, UDP, итн.) за одредување отворени порти и поврзани услуги
 • Откривање услуги и верзии, со користење на огромна база на податоци од преку 1,000 добро познати услуги за да се идентификуваат активните апликации и нивните верзии
 • Напредно отпечатоци од ОС, анализирање на уникатните карактеристики на мрежните одговори за одредување на оперативниот систем и хардверските детали на целните системи
 • Автоматизација што може да се скриптира преку Nmap Scripting Engine (NSE), овозможувајќи приспособени задачи за скенирање и откривање ранливост со користење на широк опсег на однапред напишани скрипти
 • Детални излезни формати, вклучувајќи XML, grepable текст и нормален текст, што ја олеснува интеграцијата со други алатки и лесно парсирање на резултатите од скенирањето

Посетете Nmap →

Суштински компоненти на стратегијата за сајбер безбедност

Алатките за скенирање за проценка на ранливоста се суштински компоненти на робусната стратегија за сајбер-безбедност, овозможувајќи им на организациите проактивно да ги идентификуваат и ублажат пропустите низ нивната ИТ инфраструктура. Алатките прикажани во оваа статија претставуваат некои од најдобрите достапни решенија, од кои секое нуди уникатни способности и придобивки.

Со искористување на овие алатки, организациите можат да добијат сеопфатна видливост на нивната површина за напад, да им дадат приоритет на ранливостите врз основа на ризик и беспрекорно да ја интегрираат безбедноста во нивните развојни работни текови. Како што сајбер заканите продолжуваат да се развиваат, инкорпорирањето на ефективни алатки за скенирање за проценка на ранливоста во вашиот безбедносен арсенал е од клучно значење за да останете пред потенцијалните прекршувања и да одржувате силно безбедносно држење.

Алекс Мекфарланд е новинар и писател за вештачка интелигенција кој ги истражува најновите случувања во вештачката интелигенција. Соработувал со бројни стартапи и публикации за вештачка интелигенција ширум светот.