никулец Генеративната вештачка интелигенција ја зазема централната сцена на конференцијата Ai2023 4 година - Unite.AI
Поврзете се со нас

Вештачка интелигенција

Генеративната вештачка интелигенција го зазема централното место на конференцијата Аи2023 во 4 година

mm
Ажурирани on

Со текот на годините, пејзажот на вештачката интелигенција (ВИ) претрпе драматична еволуција. Оваа континуирана прогресија беше прикажана на неодамна Аи4 конференција, одржан од 7-ми до 9-ти август 2023 година, во Лас Вегас, НВ, каде што Generative AI го зазеде централното место.

Поглед назад кон Ai4 2022 година

Минатогодишната конференција Ai4 беше прослава на наследените техники кои ги поставија темелите за актуелните иновации на вештачката интелигенција. На сесиите и дискусиите во голема мера доминираа воспоставените методи како длабоко учење, кој беше во првите редови на напредокот во препознавање слики и говор. Засилување на учењето беше уште еден клучен играч, со неговата способност да ги обучи агентите да донесуваат низа одлуки со тоа што ќе ги наградува за правилни постапки. Дополнително, ниши апликации како што се федеративно учење имаше забележителни појави, нагласувајќи ја важноста на приватноста и децентрализираното машинско учење.

Појавата на генеративна вештачка интелигенција во 2023 година

Брзо напред една година, а сцената драматично се промени. Се чинеше дека не е важно кога сесијата сте присуствувале на овогодинешниот настан, Generative AI беше неприкосновена ѕвезда на шоуто. Ова вклучува генерирање слики, текст, музика, Видео, и повеќе. Со својот потенцијал да создаде содржина на скала која претходно се сметаше за невозможна, неговата важност на конференцијата за вештачка интелигенција Ai2023 во 4 година не беше изненадувачка.

Она што ги изненади многумина не беше само присуството на Generative AI, туку степенот до кој таа ги засени наследените методи. Ова не значи дека основните техники станаа застарени; тие остануваат составен дел на многу апликации за вештачка интелигенција. Сепак, промената на фокусот ја нагласува тенденцијата на индустријата да гледа напред, секогаш барајќи го следниот пробив.

Додека беа нагласени позитивните апликации на Generative AI, беа присутни и загриженоста за потенцијалните негативни импликации на оваа технологија.

Загриженост со генеративната вештачка интелигенција?

Интелектуална сопственост

Еден панел се фокусираше исклучиво на прашањата за интелектуална сопственост, потенцијалот на овие модели за репродукција, преформулирање или дури и „создавање“ нова содржина предизвикува значителна загриженост за плагијатот и правата на интелектуална сопственост. Како ние како општество припишуваме оригиналност во свет каде машините можат да генерираат содржина по барање?

Двете прашања што беа поставени се:

  1. Ако уметноста е генерирана од вештачка интелигенција, дали може да биде заштитена со авторски права, и уште поважно дали треба да биде заштитена со авторски права?
  2. Дали вештачката интелигенција која ги вшмукува информациите и уметноста во светот ги прекршува авторските права на уметниците?

Двете прашања кои беа поставени се уште немаа издржан одговор, како општество се уште чекаме појаснување за горенаведените прашања.

Безбедносни закани

На некои од сесиите се дискутираше за потенцијалните злоупотреби на вештачката интелигенција кога станува збор за противнички напади, или генерирање текст или гласови, со намера да се измами пошироката јавност.

На пример, способноста на Generative AI да произведува текст сличен на човекот и да имитира лични стилови може да се злоупотреби за фишинг напади. Софистицирана вештачка интелигенција може да креира е-пошта или пораки прилагодени на поединци, правејќи ги измамите поубедливи од кога било.

Додека длабоките фејкови обично се однесуваат на видео или аудио, Генеративната вештачка интелигенција може да создаде и фабрикувана текстуална содржина. Несовесните поединци би можеле да фалсификуваат изјави, интервјуа или пишувања, погрешно припишувајќи ги на вистински поединци, што потенцијално предизвикува штета на угледот. На пример, како банките го потврдуваат гласот на корисниците преку телефон дали гласот може да се клонира и зборовите може да се генерираат автоматски во лет?

Истакнат стартап

Додека повеќето од презентациите беа од наследени компании, имаше еден исклучителен стартап што треба да биде на радарот на сите.

Невроморфици од дожд работи на изградба на вештачки мозоци од обука од крај до крај Аналогни невронски мрежи со рамнотежа пропагација.

Rain има амбициозен патоказ кој на крајот ќе овозможи модели со 100 милијарди параметри во чип со големина на сликичка.

Rain е алумни компанија на Y Combinator која го вклучува Сем Алтман како инвеститор. Во февруари 2022 година објавија успешно покачување од 25 долари во Серија А.

Иднина на АИ

Забележително отсутни беа многу дискусии околу Вештачка општа интелигенција (AGI) или други начини да се подигне вештачката интелигенција на следното ниво. Ќе биде интересно да се види дали ова ќе стане повеќе дискусија на идните настани на Ai4 откако ќе престане интензивната опсесија со Generative AI.

Основачки партнер на unite.AI и член на Технолошкиот совет на Форбс, Антоан е а футуристички кој е страстен за иднината на вештачката интелигенција и роботиката.

Тој е и основач на Хартии од вредност.io, веб-страница која се фокусира на инвестирање во непушачка технологија.