никулец Reddit партнери со OpenAI за да донесат карактеристики напојувани со вештачка интелигенција - Unite.AI
Поврзете се со нас

Вештачка интелигенција

Reddit партнери со OpenAI за да донесат функции напојувани со вештачка интелигенција

Објавено

 on

Во значаен потег што може да го преобликува корисничкото искуство на една од најживописните платформи на интернет, Reddit објави повеќеслојно партнерство со OpenAI. Договорот, кој доаѓа веднаш по успешното ИПО на Reddit, има за цел да ги искористи најсовремените јазични модели на OpenAI и способностите за вештачка интелигенција за да воведе нови функции за Redditors и модераторите.

Во срцето на соработката е уникатен аранжман кој му овозможува на OpenAI пристап до API-то за податоци во реално време на Reddit. Ова ќе му овозможи на OpenAI да ја појави релевантната содржина на Reddit во рамките на неговиот многу популарен интерфејс ChatGPT и претстојните производи, обезбедувајќи им на корисниците навремени увиди извлечени од безбројните разговори што се случуваат низ различните заедници на платформата. Со интегрирање на постојано еволуирачката ризница на содржини генерирани од корисници на Reddit, OpenAI се обидува да ја подобри способноста на своите алатки за вештачка интелигенција да разбираат и да се вклучат во тековните теми и трендови.

За Reddit, партнерството отвора возбудливи можности за подобрување на платформата со карактеристики напојуван со вештачка интелигенција. Иако спецификите сè уште не се откриени, компанијата ја изрази својата намера да ја изгради робусната инфраструктура на моделот за вештачка интелигенција на OpenAI за да ги оживее новите способности. Ова потенцијално би можело да вклучи напредни системи за препораки за содржина, подобрени алатки за модерација или дури и функции за креирање содржини со помош на вештачка интелигенција, кои им овозможуваат на Redditors да се вклучат во платформата на сосема нови начини.

Интересно е што договорот исто така го позиционира OpenAI како рекламен партнер на Reddit. Иако деталите остануваат ретки, овој аспект на соработката сугерира подлабоко усогласување на интересите меѓу двете компании што оди подалеку од само технолошка интеграција. Со оглед на тоа што Reddit продолжува да го развива својот рекламен бизнис по успешното објавување на јавноста, имајќи го OpenAI на одборот може да се отклучат иновативни нови формати на реклами или способности за таргетирање.

„Возбудени сме што соработуваме со Reddit за да го подобриме ChatGPT со уникатно навремени и релевантни информации и да ги истражиме можностите за збогатување на искуството на Reddit со функции напојувани со вештачка интелигенција“. – Бред Лајткап, OpenAI КОО

Сличности и разлики со партнерството на Google Reddit

Партнерството на OpenAI со Reddit има сличности со договорот од 60 милиони долари на платформата со Google претходно оваа година, кој исто така се фокусираше на пристапот до податоците на Reddit. Сепак, клучната разлика лежи во отсуството на експлицитен јазик за користење на податоците на Reddit за обука на моделите на OpenAI, додека договорот на Google конкретно споменува обезбедување „поефикасни начини за обука на модели“. Испуштањето на податоците за обуката од објавата покренува прашања за точната природа на планираната употреба на API на Reddit од OpenAI.

Иако и двата договори вклучуваат одобрување пристап до огромното складиште на содржини генерирани од корисниците на Reddit, специфичните апликации и планираните резултати може да се разликуваат. Партнерството на Google изгледаше повеќе фокусирано на подобрување на сопствените можности за обука на модели, додека соработката на OpenAI се чини дека е насочена кон интегрирање на содржината на Reddit во неговите постоечки производи и ко-развивање нови функции за самата платформа.

Потенцијална реакција од заедницата на Редит

Енергичната и често гласна корисничка база на Reddit најверојатно ќе реагира на веста за партнерството со OpenAI. Во минатото, Redditors брзо ги изразуваа своите грижи и организираа протести кога сметаа дека насоката на платформата не е усогласена со нивните интереси.

Затемнувањето од јуни 2023 година, во кое над 7,000 подредити се затемнија како одговор на контроверзните промени во цените на API, служи како остар потсетник за моќта на заедницата. Инцидентот ја нагласува деликатната рамнотежа што Reddit мора да ја постигне помеѓу остварувањето на деловните можности и одржувањето на довербата и добрата волја на своите корисници.

Додека ветувањето за функции напојувани со вештачка интелигенција може да возбуди некои, други може да се грижат за импликациите за приватноста и користењето податоци. Редит ќе треба да биде проактивен и транспарентен во комуникацијата со деталите за партнерството, да одговори на грижите на корисниците и да демонстрира посветеност на заштита на податоците на корисниците и зачувување на основните вредности на платформата.

На крајот на краиштата, успехот на соработката Reddit-OpenAI може да зависи од способноста на компаниите да се движат низ сложената динамика на заедницата на Reddit и да испорачуваат опипливи придобивки за корисниците без да ја загрозат нивната доверба. Како што се развива партнерството, за Reddit ќе биде од клучно значење да одржува отворен дијалог со својата база на корисници и да реагира на нивните повратни информации и грижи.

Иднината на онлајн заедниците како Reddit

Партнерството Reddit-OpenAI означува клучен момент во еволуцијата на платформата, претставувајќи возбудливи можности и застрашувачки предизвици. Како што Reddit се впушта во непознатите води на градењето на заедницата напојуван со вештачка интелигенција, успехот на овој потфат во голема мера ќе зависи од неговата способност да се движи низ сложениот пејзаж на довербата на корисниците, приватноста на податоците и очекувањата на заедницата. Поттикнувајќи ја отворената комуникација, давајќи приоритет на транспарентноста и демонстрирајќи вистинска посветеност на своите корисници, Reddit може да работи на градење консензус и возбуда околу интеграцијата на технологиите за вештачка интелигенција. Како што се развива партнерството и се формираат новите функции на ВИ, интернетот внимателно ќе следи дали Reddit може да го постигне вистинскиот баланс помеѓу иновациите и зачувувањето на својот основен идентитет, излегувајќи посилни, попаметни и поповрзани од кога било досега.

Алекс Мекфарланд е новинар и писател за вештачка интелигенција кој ги истражува најновите случувања во вештачката интелигенција. Соработувал со бројни стартапи и публикации за вештачка интелигенција ширум светот.