Поврзете се со нас

Вештачка интелигенција

Дали вештачката интелигенција може да ги толкува соништата?

mm

Објавено

 on

Додека истражувачите ги направија првите чекори кон толкување на соништата со вештачка интелигенција, технологијата сè уште не е докажана. Можеби ќе бидат потребни години додека апликациите од високата класа да стигнат до потрошувачкиот пазар. Дали постои начин да се користи вештачката интелигенција за толкување на соништата денес?

Зошто ви е потребна вештачка интелигенција за да ги толкувате соништата?

Постојат неколку теории за тоа зошто се случуваат соништата. Некои се расправаат тоа е случајна невронска активност, други велат дека тоа е за обработка на настаните од денот, а неколку тврдат дека се појавуваат вашите несвесни потреби и желби. Реално, веројатно е комбинација од повеќе идеи. Сепак, никој не може да помогне да се објасни специфичното значење зад секоја ваша ноќна визија. 

Соништата се сложени, некохерентни и збунувачки од непознати причини. Може да се најдете во дневната соба на вашата баба и да разговарате со Елвис Присли за кучешки астронаути, и сè би изгледало нормално - разбирливо, би сакале да ги разберете работите со вештачка интелигенција.

Дури и ако можете да го разберете вашиот сон во номинална вредност, општо е прифатено дека постои подлабоко значење. Симболи, теми и настани опфаќа култури и генерации, позајмувајќи го нивното значење. 

На пример, сонувањето за губење на забите може да значи дека се соочувате со стрес, несигурност или несигурност во вашиот буден живот. Алтернативно, кошмарот за паѓање може да значи дека не чувствувате контрола над вашиот живот или дека сте поддржани од вашите најблиски. Наизглед случајни, бесмислени настани може да бидат значајни - затоа толкувањето на вештачката интелигенција е голема работа. 

Можете ли да користите вештачка интелигенција за толкување на соништата?

Технички, би можеле да користите вештачка интелигенција за да ги протолкувате вашите соништа денес ако добиете генеративен модел и правилно го изразите вашето барање. Сепак, точноста е проблем - ако не можете да го дешифрирате значењето на вашиот сон, како треба да се направи алгоритам? Иако може да се погоди или да излезе глупост за да ве смири, дали би биле задоволни со неговите генерички одговори?

Дури и ако не се чувствувате поврзани со вашите соништа, тие се неверојатно лични искуства. Секој од нив е збирка на вашите спомени, емоции, врски и потсвесни мисли. Иако технички може да користите голем јазичен модел (LLM) за да ги дешифрирате, неговиот излез во најдобар случај би бил само делумно прецизен.

Сепак, релативно точните интерпретации на вештачката интелигенција не се невозможни. Некои истражувачи веќе ја открија технологијата потребна за да функционира - повеќекратните студии спроведени во 2023 година докажуваат дека е изводливо. Во овој момент, тестирањето, прототипот и комерцијализацијата на овие откритија е само прашање на време, ресурси и финансирање. 

Технологијата зад интерпретацијата на соништата со вештачка интелигенција

Податоците од обуката се фундаментални за секоја технологија за толкување на соништата напојуван со вештачка интелигенција. Кои информации можете да ги нахраните со алгоритам за да се врати конзистентен, точен резултат? Теоретски, можете да користите описи базирани на текст, статистика на теми кои најчесто се сонувале или изведби на уметници. Сепак, би било проблем да се набават доволно извори. 

Некои истражувачи ја надминаа оваа пречка обезбедувајќи модели на машинско учење (ML) со десетици часови скенирање на мозочната активност. Овој пристап е интересен од неколку причини. Како прво, се потпира на информации засновани на докази наместо на коментари на сонувачот - што, случајно, драстично ја зголемува достапноста на податоците.

Исто така, ги идентификува основните двигатели на спиењето за брзо движење на очите (РЕМ), таргетирајќи ги јазикот или областите за обработка на слика на мозокот, наместо да се обидуваат да го разберат самиот сон. Како резултат на тоа, вештачката интелигенција не е толку засегната од пристрасноста на сонувачот - што значи дека нејзината шанса да даде релативно објективна, точна интерпретација е поголема. 

Освен податоците за обуката, потребен ви е генеративен модел за реконструкција, интерпретација или преведување на информации. Популарноста на оваа технологија брзо се зголемува - нејзината пазарна големина ќе има a сложена годишна стапка на раст од 36.5% од 2024 до 2030 година - така што би било лесно да се набави решение надвор од кутијата. Сепак, би било мудро да се изгради еден од темел.

На повеќето решенија за толкување на соништата со вештачка интелигенција до одреден степен им е потребна обработка на природен јазик (NLP) и технологија за препознавање слики. На крајот на краиштата, поголемиот дел од РЕМ спиењето е комбинација од слики и зборови. Покрај тоа, можете да користите сè, од модели за длабоко учење до невронски мрежи за да ја направите вашата алатка да работи. 

Начини на кои можете да користите вештачка интелигенција за да толкувате соништа 

Додека генеративните модели можат да произведат текст, слики, аудио и музика, во моментов постојат само неколку докажани методи за толкување на соништата управувано од вештачка интелигенција. 

1. Генерирање текст во текст 

Наједноставниот метод е генерирање текст во текст, каде што моделот LLM, NLP или ML ги анализира вашите внесени потсетници. Го внесувате она што го паметите за вашиот сон или следите формат на стебло на одлуки за да добиете одговори. Од една страна, тоа е брзо и едноставно. Од друга страна, тоа е неточно - го заборавате поголемиот дел од РЕМ фазата по будењето, така што вештачката интелигенција работи според фрагментирана наративност. 

2. Генерирање на ЕЕГ во текст

LLM и електроенцефалограм (ЕЕГ) кои ги снимаат електричните сигнали на мозокот можат да ги претворат мислите во зборови. Мора да читате додека носите мека капа исполнета со сензори за ова да функционира. Моделот таа активност ја претвора во текст.

Вашиот мозок испраќа специфичен сигнал кога ќе помислите на збор или фраза. Алгоритам може да најде шеми во оваа активност, што го прави преводот возможен. Може да го користите овој модел за генерирање ЕЕГ во текст за да развиете транскрипт од вашиот РЕМ сон. 

Рецензираните истражувања го докажаа овој модел може да постигне 60% точност, што е импресивно за докажување на концептот. Мекото капаче е преносливо и релативно евтино за производство, што го прави еден од ретките пронајдоци што може да се применат на масовниот пазар.

3. Генерирање од fMRI-to-Image

Истражувачка група откри модел за длабоко учење кој може да ги анализира функционалните скенови со магнетна резонанца (fMRI) - слики од протокот на крв во мозокот - за прецизно да ги пресоздаде сликите што ги гледаат луѓето. Тоа обучени на 10,000 фотографии да интерпретираат што гледаат луѓето. 

Додека учесниците во студијата зјапаа во слика, нивниот темпорален лобус ја регистрираше нејзината содржина, а окципиталниот лобус го каталогизираше нејзиниот размер и распоред. ВИ ја следеше оваа активност за да го реконструира она што тие го гледаа. Додека неговите рекреации започнаа како бучава, тие полека станаа препознатливи.

4. Генерирање на fMRI-to-Text

Истражувачите користеле fMRI скенови и LLM во систем за кодирање и декодирање за да ја реконструираат активноста на мозокот во формат базиран на текст. Водечкиот невролог на проектот рече дека тимот бил шокиран функционираше исто како што работеше. 

Додека луѓето читаа текст или гледаа тивки видеа, вештачката интелигенција ја опишуваше содржината - и обично ја добиваше суштината. На пример, едно лице прочита: „Не знаев дали да врескам, да плачам или да бегам. Наместо тоа, реков оставете ме на мира, не ми треба вашата помош“. Манекенката рече: „Почна да вреска и да плаче, а потоа само рече дека ти реков да ме оставиш на мира, не можеш повеќе да ме повредиш“.

Интересно е тоа што кога истражувачите ја приспособиле алатката за еден од учесниците во студијата, таа можела да реконструира неразбирливо глупости само кога се користи на друг. Може да има потенцијал за персонализирани преведувачи на соништа базирани на алгоритам. 

Зошто треба да внимавате на преведувач со вештачка интелигенција? 

Иако користењето алгоритми за толкување на соништата звучи ветувачко, има неколку недостатоци за кои треба да се знае. Најзначајна е халуцинацијата. Според едно истражување, 89% од инженерите за машинско учење работејќи со генеративна вештачка интелигенција велат дека нивните модели ги измислуваат работите - а 93% гледаат дека тоа се случува секојдневно или неделно.

Сè додека инженерите со вештачка интелигенција не го решат проблемот со халуцинацијата, примената на оваа технологија во РЕМ спиењето е сива зона. Иако користењето за забава е безопасно, некои луѓе - оние кои обично одат кај терапевти или психолози за толкување на соништата - може да добијат резултат што ќе го оштети нивното ментално здравје или ќе го уназади нивниот напредок во лекувањето.

Тоа може потсвесно да влијае на вас дури и ако сте скептични или рамнодушни кон излезот на алгоритмот. На пример, може да се оддалечите од вашиот партнер откако манекенката ќе ви каже дека сонот за изневерување означува неуспешна врска. 

Да се ​​биде на другиот крај од спектарот може да биде исто толку штетно. Целосното верување во резултатот на вештачката интелигенција - и покрај потенцијалните предрасуди или халуцинации - може негативно да влијае на вас. Оваа преголема самодоверба може да ве натера погрешно да ги протолкувате вашите емоции, интеракциите со другите или минатите трауми, што ќе доведе до несакани ситуации во вашиот буден живот. 

Тука е и прашањето за цената на налепницата. Генерирањето текст во текст е најпристапно и најприфатливо, но е неточно. Ако сакате нешто подобро, подгответе се да платите. Имајќи предвид дека едно скенирање со магнетна резонанца може да чини до 4,000 долари - и една машина може да биде инвестиција од повеќе милиони долари - точните преведувачи на соништата со вештачка интелигенција веројатно се со години далеку.

Што носи иднината за оваа технологија?

Имањето личен преведувач на соништата со вештачка интелигенција може да биде возбудливо и корисно. Дури и ако оваа технологија наскоро не влезе на потрошувачкиот пазар, најверојатно ќе најде место во терапијата, психологијата и медицинските практики. Еден ден, може да го искористите за да ја надминете траумата од минатото, да идентификувате проблеми со спиењето или да откриете скриени емоции.

Зак Амос е технолошки писател кој се фокусира на вештачката интелигенција. Тој исто така е уредник на карактеристики во Повторно хакирање, каде што можете да прочитате повеќе од неговите дела.