никулец Способностите за аналогно расудување на вештачката интелигенција: предизвикувајќи ја човечката интелигенција? - Обединете се.АИ
Поврзете се со нас

Вештачка интелигенција

Способностите за аналогно расудување на вештачката интелигенција: предизвикувајќи ја човечката интелигенција?

Објавено

 on

Аналошкото расудување, уникатната способност што ја поседуваат луѓето да решаваат непознати проблеми со повлекување паралели со познати проблеми, долго време се смета за карактеристична човечка когнитивна функција. Сепак, една револуционерна студија спроведена од психолози од UCLA презентира убедливи наоди кои би можеле да не поттикнат да го преиспитаме ова.

GPT-3: Усогласување со човечкиот интелект?

Истражувањето на UCLA откри дека GPT-3, модел на јазик за вештачка интелигенција развиен од OpenAI, демонстрира способности за расудување речиси на исто ниво со студенти на факултет, особено кога има задача да решава проблеми слични на оние што се гледаат во тестовите за интелигенција и стандардизираните испити како SAT. Ова откритие, објавено во списанието Природа Човечко однесување, покренува едно интригантно прашање: Дали GPT-3 го имитира човечкото расудување поради неговата обемна база на податоци за обука на јазикот, или е вклучен во сосема нов когнитивен процес?

Точната работа на GPT-3 останува скриена од OpenAI, оставајќи ги истражувачите во UCLA испитувачки за механизмот зад неговите вештини за аналогно расудување. И покрај пофалните перформанси на GPT-3 на одредени задачи за расудување, алатката не е без свои недостатоци. Тејлор Веб, главниот автор на студијата и постдокторски истражувач во UCLA, истакна: „Иако нашите наоди се импресивни, од суштинско значење е да се нагласи дека овој систем има значителни ограничувања. GPT-3 може да врши аналогно расудување, но се бори со задачи тривијални за луѓето, како што е користењето алатки за физичка задача“.

Способностите на GPT-3 беа ставени на тест користејќи проблеми инспирирани од Равеновите прогресивни матрици - тест кој вклучува сложени секвенци на форми. Со конвертирање на слики во текстуален формат што може да го дешифрира GPT-3, Веб се погрижи тоа да се сосема нови предизвици за вештачката интелигенција. Во споредба со 40 студенти на UCLA, не само што GPT-3 одговараше на човечките перформанси, туку ги отсликуваше и грешките што ги направија луѓето. Моделот со вештачка интелигенција прецизно реши 80% од проблемите, надминувајќи го просечниот човечки резултат, но спаѓајќи во опсегот на врвните човечки изведувачи.

Тимот дополнително ја испитуваше моќта на GPT-3 користејќи необјавени прашања за аналогија на SAT, при што вештачката интелигенција го надминува човечкиот просек. Сепак, малку попушти при обидот да се извлечат аналогии од кратки приказни, иако поновиот модел GPT-4 покажа подобрени резултати.

Премостување на јазот вештачка интелигенција-човечко познание

Истражувачите на UCLA не запираат само на споредби. Тие започнаа да развиваат компјутерски модел инспириран од човечкото сознание, постојано препоставувајќи ги неговите способности со комерцијалните модели со вештачка интелигенција. Кит Холјоак, професор по психологија и коавтор во UCLA, забележа: „Нашиот модел на психолошка вештачка интелигенција ги надмина другите во проблемите со аналогијата до најновата надградба на GPT-3, која покажа супериорни или еквивалентни способности“.

Сепак, тимот идентификуваше одредени области каде GPT-3 заостануваше, особено во задачите кои бараат разбирање на физичкиот простор. Во предизвиците поврзани со употребата на алат, решенијата на GPT-3 беа значително исклучени.

Хонгјинг Лу, постар автор на студијата, изрази зачуденост од скоковите во технологијата во последните две години, особено во способноста на ВИ да расудува. Но, дали овие модели навистина „размислуваат“ како луѓе или едноставно имитираат човечка мисла, сè уште е предмет на дебата. Потрагата за увид во когнитивните процеси на вештачката интелигенција бара пристап до заднината на моделите со вештачка интелигенција, скок што може да ја обликува идната траекторија на вештачката интелигенција.

Повторувајќи го сентиментот, Веб заклучува: „Пристапот до заднината на GPT моделите неизмерно ќе им користи на вештачката интелигенција и когнитивните истражувачи. Во моментов, ние сме ограничени на влезови и излези, и ја нема одлучувачката длабочина кон која се стремиме“.

Алекс Мекфарланд е новинар и писател за вештачка интелигенција кој ги истражува најновите случувања во вештачката интелигенција. Соработувал со бројни стартапи и публикации за вештачка интелигенција ширум светот.