никулец Мајкрософт ја претстави револуционерната инвестиција од 4 милијарди евра за вештачка интелигенција во Франција - Unite.AI
Поврзете се со нас

Вештачка интелигенција

Мајкрософт претстави револуционерна инвестиција од 4 милијарди евра за вештачка интелигенција во Франција

Објавено

 on

Во историски потег, Мајкрософт го направи ја објави својата најголема инвестиција до сега во Франција, зацврстувајќи ја посветеноста на технолошкиот гигант за забрзување на усвојувањето на вештачката интелигенција и поттикнување на дигитални иновации во земјата. За време на престижниот самит „Избери Франција“, компанијата го претстави обемниот инвестициски пакет од 4 милијарди евра, дизајниран да ја поттикне Франција на првите редови на револуцијата на вештачката интелигенција.

Оваа повеќеслојна иницијатива има за цел да ја зајакне конкурентноста на Франција во глобалниот пејзаж на вештачка интелигенција преку негување на домашните технолошки достигнувања, унапредување на работната сила и поддршка на просперитетниот стартап екосистем на нацијата. Непречено усогласување со француската Национална стратегија за вештачка интелигенција и препораките на Француската комисија за вештачка интелигенција, инвестицијата на Мајкрософт ја нагласува нејзината непоколеблива посветеност да ја позиционира Франција како лидер во развојот и одговорното користење на технологиите за вештачка интелигенција.

Инвестиции во облак и ВИ во инфраструктурата

Во срцето на оваа инвестиција лежи посветеноста на Мајкрософт за проширување на својата врвна инфраструктура Cloud и AI во Франција. Компанијата планира да инвестира неверојатни 4 милијарди евра за да воспостави најсовремени центри за податоци и да донесе до 25,000 најнапредни графички процесори во земјата до крајот на 2025 година.

Овој потфат ќе опфати повеќе региони, вклучително и проширување на постојните капацитети во Париз и Марсеј, како и развој на нов кампус на центарот за податоци во регионот Гранд Ест, конкретно во Агломерацијата Мулхаус Алзас. Локалните власти ја поздравија оваа инвестиција, препознавајќи го нејзиниот потенцијал да ја зајакне конкурентноста на регионот и да привлече дополнителни инвестиции во дигиталната економија.

Напредната компјутерска инфраструктура и услугите на платформата за вештачка интелигенција на Мајкрософт ќе им овозможат на организациите од сите големини, од стартапи до мултинационални корпорации, да развиваат, распоредуваат и користат модели и апликации за вештачка интелигенција со отворен код и со отворен код. Дополнително, оваа инвестиција ќе ја подобри достапноста на услугите на Мајкрософт со вештачка интелигенција, како што се Microsoft 365 и Microsoft Dynamics, до француските клиенти.

Препознавајќи го влијанието врз животната средина од таквото обемно проширување на инфраструктурата, Мајкрософт зазеде проактивен став за одржливоста. Компанијата ги исполни своите први договори за обновлива енергија во Франција, со планови да има околу 100 MW нови проекти за обновлива енергија во функција до крајот на 2024 година. неговите операции, вклучително и центрите за податоци, до 100 година, станувајќи позитивна за вода до 2025 година и постигнување нула отпад до 2030 година.

Вештини и иницијативи за обука

Надополнувајќи ја својата значителна инфраструктурна инвестиција, Мајкрософт откри сеопфатна иницијатива за вештини и обука, чија цел е да опреми 1 милион француски граѓани со потребните вештини за да напредуваат во ерата на вештачка интелигенција до крајот на 2027 година.

Градење флуентност со вештачка интелигенција за секого

Пристапот на Мајкрософт кон вештините опфаќа широк спектар на публика, од баратели на работа и студенти до мали и средни бизниси (SMBs) и професионална публика. За да ги поддржи француските работници низ економијата на вештачката интелигенција, компанијата ќе ги прошири своите „Vous l'IA“ иницијатива, започната во март 2024 година, во соработка со France Travail. Оваа програма ќе им обезбеди на барателите на работа основните вештини потребни за ефективно користење на технологиите за вештачка интелигенција, без разлика дали во секојдневните апликации или како алатка за подобрување на напорите за барање работа.

Партнерствата со реномирани образовни институции, како што се Skema Business School, Rennes School of Business, EDHEC и Efrei, ќе ја продолжат посветеноста на Microsoft за опремување на студентите со вистинските вештини за навигација во пејзажот управуван од ВИ.

Надградба на професионалци за вештачка интелигенција

Препознавајќи ја потребата за континуирано учење и прилагодување на технолошкиот напредок, Microsoft соработува со мрежа на партнери за професионална обука, вклучувајќи Cellenza Training, ENI, Fastlane, IB Cegos и Skillsoft Global Knowledge. Преку посветени онлајн и лични активации во Microsoft Experience Labs низ различни региони, овие партнерства ќе ја забрзаат подготвеноста за вештачка интелигенција на организациите од сите големини, со посебен фокус на малите и средни бизниси.

Покрај тоа, Мајкрософт лансира пионерски модул во соработка со Симплон, со цел да обучи програмери од различно потекло за ефективно користење на генеративни модели на вештачка интелигенција, избор на модели и распоредување со користење на најсовремени алатки. Оваа иницијатива обезбедува познавање на сите платформи, поттикнувајќи инклузивна и приспособлива работна сила.

Инклузивни програми со Симплон

Надоврзувајќи се на долгогодишното партнерство со Симплон, Мајкрософт ќе ги продолжи своите заеднички програми во следните три години за да промовира еднакви можности за работа во областа на вештачката интелигенција. Тридневната работилница „GenIAles“ лично ќе продолжи да го поддржува пристапот на жените до работните улоги во дигиталната технологија, додека мрежата на училишта за вештачка интелигенција на Мајкрософт од Симплон дополнително ќе се прошири низ целата земја. Лансирана во 2018 година, оваа иницијатива ги обучува барателите на работа да станат развивачи на вештачка интелигенција, новопризната професија од France Competences во 2020 година.

🚀💡 GenIAles - Обука на жени за генеративна вештачка интелигенција

Преку овие сеопфатни иницијативи за вештини и обука, Мајкрософт има за цел да ја зајакне француската работна сила, од баратели на работа до професионалци, со знаење и способности неопходни за самоуверено и одговорно навигација во иднината управувана од вештачката интелигенција.

Програма за забрзување на стартување

Покрај инфраструктурните инвестиции и иницијативите за вештини, посветеноста на Мајкрософт кон Франција се протега и на енергичниот екосистем за стартување. Компанијата најави нови иницијативи насочени кон забрзување на растот и успехот на француските стартапи, прифаќајќи ја амбицијата на нацијата да развие водечки и висок раст на ВИ бизниси.

Во првите редови на овој напор е Microsoft GenAI Studio, водечка програма дизајнирана да вклучи над 2,500 стартапи до 2027 година. Оваа сеопфатна иницијатива нуди вреден пакет експертиза за вештачка интелигенција, кредити во облак и активности за поддршка, поттикнувајќи соработка со клиенти и партнери.

Програмата ќе започне со приспособена 4-месечна акцелераторска програма во СТАНИЦА Ф, еден од најголемите стартап кампуси во Европа. Спроведена двапати годишно во текот на три години, оваа интензивна програма ќе им обезбеди на избраните француски стартапи пристап до технички работилници, експерти за вештачка интелигенција од Microsoft и неговите партнери и заеднички работни простори на кампусот STATION F.

Препознавајќи ја важноста од поттикнување врски со регионалните играчи, Microsoft GenAI Studio ќе започне турнеја низ целата земја, организирајќи работилници лично и практични сесии низ сите региони на Франција. Овие настани ќе бидат домаќини во Microsoft Experience Labs, локални инкубатори и акцелератори, со цел да се забрза разбирањето на генеративните технологии за вештачка интелигенција, да се поддржи нивната интеграција од француските стартапи и да се идентификуваат случаи на иновативна употреба.

Преку овие иницијативи, Microsoft има за цел да го поддржи долгорочниот раст и конкурентноста на француската економија, поттикнувајќи поинклузивна, одржлива и доверлива дигитална иднина. Инвестициите се усогласени со принципите за пристап до вештачка интелигенција на компанијата, почитувајќи ги европските и француските принципи, регулативи и вредности на суверенитет.

Дигиталната трансформација на Франција полетува

Историската инвестиција на Мајкрософт во Франција претставува значајна пресвртница во патувањето за дигитална трансформација на земјата.

Оваа повеќеслојна иницијатива не само што ја демонстрира посветеноста на Мајкрософт кон Франција, туку го истакнува и признавањето на компанијата за потенцијалот на нацијата да стане глобален лидер во развојот и одговорното користење на вештачката интелигенција. Преку стратешки партнерства, соработки со образовни институции и длабоко разбирање на локалните потреби и аспирации, Мајкрософт активно придонесува за создавање на енергичен и инклузивен ВИ екосистем во Франција. Додека светот продолжува да ја прифаќа трансформативната моќ на вештачката интелигенција, инвестицијата на Мајкрософт служи како катализатор за иновации, овластувајќи ги поединците, бизнисите и заедниците да го искористат целосниот потенцијал на вештачката интелигенција во Франција.

Алекс Мекфарланд е новинар и писател за вештачка интелигенција кој ги истражува најновите случувања во вештачката интелигенција. Соработувал со бројни стартапи и публикации за вештачка интелигенција ширум светот.